Busrijbewijs halen

Rijbewijs Bus D1 met code 95

Met een Bus rijbewijs D1 met code 95 mag u een motorrijtuig besturen dat is ingericht voor het vervoer van minimaal 8 en maximaal 16 personen (exclusief de bestuurder). Met een Bus rijbewijs D1 met code 95 mag u beroepsmatig vervoer verrichten.

Geldigheid

  • Het Bus rijbewijs D1 met code 95 is maximaal 5 jaar geldig.
  • Om uw D1-rijbewijs te vernieuwen, moet u onder andere een Gezondheidsverklaring indienen.
  • Als u uw code 95 wilt verlengen, moet u nascholingscursussen volgen.
Kijk voor meer informatie over het rijbewijs en code 95 op de website van de RDW. Voor meer informatie over het aanvragen van uw rijbewijs kunt u terecht bij uw gemeente. Een aantal gemeenten houdt een proef, waarbij u een rijbewijs digitaal kunt aanvragen als u er een rijbewijscategorie bij krijgt. Meer informatie vindt u op de website van de RDW.

Voorwaarden Bus Rijbewijs D1 met code 95

Voordat u een Bus rijbewijs D1 met code 95 kunt aanvragen, moet u onder andere aan de onderstaande voorwaarden voldoen.

Minimum leeftijd

Voor het aanvragen van het D1-rijbewijs met code 95 moet u minimaal 18 jaar zijn.

U moet minimaal 21 jaar zijn om het D1 rijbewijs zonder code 95 aan te vragen.

Rijbewijs B

U moet in het bezit zijn van een rijbewijs B.

Gezondheidsverklaring

Voordat u uw praktijkexamen kunt reserveren, moet u medisch zijn goedgekeurd. U moet hiervoor een Gezondheidsverklaring indienen en u laten keuren door een bedrijfsarts of gecertificeerde arbodienst. 

Als u medisch bent goedgekeurd, wordt er een Verklaring van geschiktheid naar de RDW verstuurd. Deze is 1 jaar geldig.

Te behalen examens

Examen Bus rijbewijs – theorie deel 1, Verkeer en Techniek light (RV1D-light)Examen Bus rijbewijs met code 95 – theorie deel 2, administratie (V2D)Examen Bus rijbewijs met code 95 – theorie deel 3, administratie cases (V3D)Vakbekwaamheid D1/D Praktische toets (VPTD1/VPTD)Vakbekwaamheid D1 Toets besloten terrein (VPBD1)Examen Bus D1 praktijk (D1)
U mag het praktijkexamen Vrachtauto D1 praktijk doen, zodra u de theorie-examens RV1D Light en V2D heeft gehaald. Het theorie-examen V3D, de praktische toets D1 en de toets besloten terrein of de toets simulator D1 mogen voor of na het praktijkexamen D1 worden afgelegd. De praktische toets D1 wordt afgenomen door een gecertificeerde opleider Prakische toets. Ook de toets besloten terrein D1 en de toets simulator D1 wordt afgenomen door een gecertificeerde opleider toets besloten terrein. Op dit moment zijn er nog geen opleiders die de Toets simulator D1 aanbieden.

Als u binnen twee jaar slaagt voor alle theorie-examens, de toetsen en het praktijkexamen worden er een Verklaring van rijvaardigheid en Verklaring van Vakbekwaamheid naar de RDW verstuurd. De Verklaring van Rijvaardigheid is 3 jaar geldig.

Afhankelijk van uw praktijkexamen, krijgt u wel of niet de code automaat op uw rijbewijs.

Vrijstelling mogelijk?

Ja, voor enkele van de voorwaarden is vrijstelling mogelijk.

Opleiders

Er zijn verschillende opleiders, bij wie u een opleiding voor het D1-rijbewijs kunt volgen. Zie onze Rijschoolzoeker.

feedback