Busrijbewijs halen

Bus met aanhanger (D1E met code 95)

Met een Bus met aanhanger rijbewijs D1E met code 95 mag u:

  • een motorrijtuig besturen dat is ingericht voor het vervoer van minimaal 8 en maximaal 16 personen (exclusief de bestuurder).
  • met dit motorvoertuig een aanhanger trekken met een toegestane maximummassa van meer dan 750 kg. De massa van het motorvoertuig en de aanhanger is maximaal 12.000 kg.
  • beroepsmatig vervoer verrichten.

Geldigheid

  • Het Bus met aanhanger rijbewijs D1E met code 95 is maximaal 5 jaar geldig.
  • Om uw D1E-rijbewijs te vernieuwen, moet u onder andere een Gezondheidsverklaring indienen.
  • Als u uw code 95 wilt verlengen, moet u nascholingscursussen volgen.
Kijk voor meer informatie over het rijbewijs en code 95 op de website van de RDW. Voor meer informatie over het aanvragen van uw rijbewijs kunt u terecht bij uw gemeente. Een aantal gemeenten houdt een proef, waarbij u een rijbewijs digitaal kunt aanvragen als u er een rijbewijscategorie bij krijgt. Meer informatie vindt u op de website van de RDW.

Voorwaarden Bus met aanhanger rijbewijs D1E met code 95

Voordat u een Bus met aanhanger rijbewijs D1E met code 95 kunt aanvragen, moet u onder andere de onderstaande voorwaarden voldoen.

Minimum leeftijd

Voor het aanvragen van het D1E rijbewijs met code 95 moet u minimaal 18 jaar zijn.

Rijbewijs D1 of D met code 95

U moet in het bezit zijn van een rijbewijs D of D1 met code 95.

Gezondheidsverklaring

Voordat u uw praktijkexamen kunt reserveren, moet u medisch zijn goedgekeurd. U moet hiervoor een Gezondheidsverklaring indienen en u laten keuren door een bedrijfsarts of gecertificeerde arbodienst. 

Als u medisch bent goedgekeurd, wordt er een Verklaring van geschiktheid naar de RDW verstuurd. Deze is 1 jaar geldig.

Te behalen examens

Examen Bus met aanhangwagen praktijk (D1E)
Als u bent geslaagd voor het praktijkexamen wordt er een Verklaring van rijvaardigheid naar de RDW verstuurd. De Verklaring van rijvaardigheid is 3 jaar geldig. Afhankelijk van uw praktijkexamen, krijgt u wel of niet de code automaat op uw rijbewijs.

Opleiders

Er zijn verschillende opleiders, bij wie u een opleiding voor het D1E-rijbewijs met code 95 kunt volgen. Zie onze rijschoolzoeker.