Busrijbewijs halen

Buitenlandse examens en nascholing

Nederlandse examens/nascholing meenemen naar het buitenland (in de EU)

Examens registeren

Als u uw in Nederland afgelegde examens in het buitenland wilt laten registreren om een code 95 op uw EU/EER rijbewijs te krijgen, heeft u een (omwissel)certificaat basiskwalificatie nodig.

Voor het omwisselcertificaat moet u geldige uitslagen hebben met een voldoende voor de vakbekwaamheidsexamens en praktijktoetsen.

Nascholing registreren

Als u in Nederland gevolgde nascholing in het buitenland wilt laten registreren, kunnen wij een certificaat voor u opstellen. Met dit certificaat toont u aan dat u in Nederland nascholing heeft gevolgd.

Let op! Controleer eerst bij de bevoegde autoriteit van het betreffende land of dit certificaat geaccepteerd wordt. Omdat het in sommige landen niet mogelijk is losse cursussen te registreren, adviseren wij de volledige 35-urige nascholing in Nederland te volgen.

Aanvraagformulier

Voor het aanvragen van een (omwissel-)certificaat basiskwalificatie/nascholing kunt u onderstaand aanvraagformulier gebruiken. De kosten voor een omwisselcertificaat zijn:

€ 25,55

Buitenlandse examens in Nederland registreren

U kunt de nascholing alleen volgen in het land waarin u woont of werkt. Als u in het buitenland nascholing heeft gevolgd, kunt u deze bij ons laten registreren.

U moet hiervoor:

  • aantonen dat u heeft deelgenomen aan een nascholingscursus die voldoet aan de eisen van de Richtlijn vakbekwaamheid bij een daarvoor gecertificeerde opleider. Dit kan door middel van een originele verklaring of certificaat aanleveren afkomstig van de autoriteit of van de opleider uit het EU land waar u nascholing heeft gevolgd.
  • aantonen dat u in het betreffende land woonachtig en/of werkzaam was.

U kunt u verzoek tot registratie sturen naar het CBR, divisie CCV, Postbus 1810, 2280 DV Rijswijk.

Als u een EU rijbewijs heeft met een code 95 of een EU kwalificatiekaart, kunt u deze bij de RDW omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Kijk voor meer informatie en de benodigde documenten op de website van de RDW.

feedback