Busrijbewijs halen

Buitenlandse examens en nascholing

Nederlandse examens/nascholing meenemen naar het buitenland (in de EU)

Examens registeren

Als u uw in Nederland afgelegde examens in het buitenland wilt laten registreren om een code 95 op uw EU/EER rijbewijs te krijgen, heeft u een (omwissel)certificaat basiskwalificatie nodig.

Voor het omwisselcertificaat moet u geldige uitslagen hebben met een voldoende voor de vakbekwaamheidsexamens en praktijktoetsen.

Nederlandse nascholing registreren in het buitenland

U kunt de nascholing alleen in het land volgen waar u woont of werkt. Als u in Nederland de vakbekwaamheid heeft behaald, maar geen Nederlands rijbewijs bezit, heeft u een kwalificatiekaart bestuurders nodig.

De kwalificatiekaart bestuurders wordt afgegeven door de RDW. Op de website van de RDW leest u hoe u de kwalificatiekaart aan kunt vragen.

Als u in Nederland nascholingscursussen heeft gevolgd, maar de nascholing niet volledig heeft afgerond, kunt u deze losse cursussen laten registreren in het buitenland. Hiervoor kunt u bij het CBR een deelcertificaat aanvragen. Met dit certificaat kunt u in het buitenland aantonen dat u in Nederland nascholing heeft gevolgd.

Voor het aanvragen van een deelcertificaat gebruikt u het aanvraagformulier.

Niet ieder land accepteert een deelcertificaat. Wij raden u aan vooraf aan deze aanvraag te controleren of uw certificaat in het betreffende land wordt geaccepteerd.

Aanvraagformulier deelcertificaat code 95

Nascholing gevolgd in het buitenland

U kunt alleen nascholing volgen in het land waar u woont of werkt.

Als u een EU rijbewijs met code 95 of een EU kwalificatiekaart heeft, kunt u deze bij de RDW omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Kijk voor meer informatie op de website van de RDW.

Als u de volledige 35 uur nascholing in het buitenland heeft gevolgd kunt u dit omwisselen en bij laten schrijven op een Nederlands rijbewijs. Kijk voor meer informatie op deze pagina van de website van de RDW.

Als u in het buitenland nascholingscursussen heeft gevolgd, maar de nascholing niet volledig heeft afgerond, kunt u deze losse cursussen bij het CBR laten registreren. U moet hiervoor:

 • Aantonen dat u heeft deelgenomen aan een nascholingscursus die voldoet aan de eisen van de Richtlijn vakbekwaamheid bestuurders bij een daarvoor gecertificeerde opleider. Dit kan door het aanleveren van een originele verklaring of certificaat afkomstig van de autoriteit of van de opleider uit het EU land waar u nascholing heeft gevolgd.
 • Vervolgens moet u aantonen dat u tijdens het volgen van de nascholing in het betreffende land woonde en/of werkte.

  U kunt uw verzoek tot registratie sturen naar:
  CBR, divisie CCV
  Postbus 1810 2280 DV
  Rijswijk

  Nederlandse nascholing volgen als buitenlandse kandidaat

  U kunt de nascholing alleen in het land volgen waar u op het moment van de cursus woont of werkt.

  Uw opleider moet dit machtigingsformulier invullen zodat u kunt deelnemen aan de Nederlandse nascholing en uw uren kunnen worden bijgeschreven.