Rijbewijs brommobiel aanvragen 

Rijbewijs gehaald en nu?

Zelf aanvragen, zelf ophalen

Je moet je rijbewijs bij de gemeente zelf aanvragen en zelf ophalen. Vaak kun je hiervoor online een afspraak maken, zodat je niet in de rij hoeft te staan. Het rijbewijs ligt meestal 5 tot 6 werkdagen na de aanvraag voor je klaar.

Een aantal gemeenten houdt een proef, waarbij je een rijbewijs digitaal kunt aanvragen als je een rijbewijscategorie erbij krijgt. Meer informatie hierover vind je op de site van de RDW.

Rijbewijs met spoed aanvragen 

Wil je geen 5 tot 6 werkdagen wachten op je rijbewijs? Dan kun je een spoedaanvraag doen bij je gemeente. In dat geval kun je het rijbewijs meestal de volgende werkdag ophalen. Hiervoor betaal je meerdere tientjes extra aan je gemeente.

Beginnersrijbewijs

Wanneer je je eerste rijbewijs hebt gehaald, ben je een beginnende bestuurder. Het maakt niet uit hoe oud je bent. Of voor welk soort voertuig het rijbewijs geldt. Als je autorijbewijs je eerste rijbewijs is, ben je 5 jaar beginnend bestuurder.

Heb je op je 16e of 17e eerst het rijbewijs AM (bromfiets/brommobiel) of T (trekker) gehaald, dan ben je voor 7 jaar beginnend bestuurder. Haal je op 17-jarige leeftijd ook het B-rijbewijs, dan ben je 5 jaar beginnend bestuurder. Dit gaat in vanaf het moment dat het rijbewijs B is afgegeven.

Haal je vóór je 18e als eerste rijbewijs AM of T en op of ná je 18e het rijbewijs B, dan blijf je 7 jaar beginnend bestuurder. Dit geldt vanaf het moment waarop het rijbewijs AM of T is afgegeven.

Beginnende bestuurders krijgen een beginnersrijbewijs. Dit is een gewoon rijbewijs, maar met een strafpuntensysteem voor zware overtredingen in het verkeer. Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie over het beginnersrijbewijs. Dat geldt voor alle bestuurders. Het beginnersrijbewijs is bedoeld om het aantal ongevallen te verminderen.

Puntenrijbewijs

Het puntenrijbewijs geldt voor alle bestuurders, zowel beginnende als ervaren bestuurders. Het is bedoeld om rijden onder invloed van alcohol tegen te gaan. Meer informatie over het puntenrijbewijs vind je op de website van de Rijksoverheid.

Wacht niet te lang met je rijbewijs aanvragen

Ben je geslaagd? Gefeliciteerd! Vraag snel je rijbewijs aan bij je gemeente. De uitslag ‘geslaagd’ blijft 3 jaar geldig.

Niet voor bromfiets

Met je rijbewijs voor de brommobiel mag je alleen rijden in een brommobiel. Wil je bromfiets of snorfiets rijden, dan doe je het examen bromfiets. Slaag je voor het examen bromfiets, dan mag je ook in een brommobiel rijden.