Praktijkexamen brommobiel

Hoe gaat het praktijkexamen brommobiel?

In onderstaand filmpje zie je hoe het praktijkexamen gaat. Onder het filmpje kun je de stappen nog een keer nalezen in het kort. 

Het examen duurt in totaal 30 minuten. Het bestaat uit de volgende onderdelen

1. Voor de examenrit

Op het examenterrein maak je kennis met de examinator. Die legt uit hoe je examen verloopt en controleert:

2. Het examen

Als voorbereiding op het examen kan de examinator jou enkele vragen stellen over de brommobiel. Bijvoorbeeld over het controleren van de motorolie.

Tijdens het examen doe je 6 oefeningen op het examenterrein. De examinator kijkt of je de brommobiel voldoende en veilig beheerst.

  3. De uitslag

  Direct na afloop van de oefeningen krijg je op het examenterrein te horen of je geslaagd bent.

  Ben je geslaagd?

  Dan kun je ná de examendag je rijbewijs aanvragen bij de gemeente waar je woont.

  Ben je gezakt?

  Van de examinator hoor je waar je nog aan moet werken voor de volgende keer. Op het uitslagformulier kun je dat terugzien. Dit kun je samen met je instructeur bespreken. Begin zo snel mogelijk weer met lessen als voorbereiding op het herexamen. Dat verloopt hetzelfde als het eerste examen.

  Alleen als je binnen 5 jaar 4 keer of vaker bent gezakt voor je rijexamen, gaat het anders. Dan krijg je elke volgende keer een speciaal examen.

  Vanaf 10 juli 2023 geldt het volgende:

  • Zak je? Dan kun je op zijn vroegst na 2 weken weer afrijden. Hiermee willen we stimuleren dat je je beter voorbereidt op je examen. Dan stijgt het slagingspercentage en daalt het aantal herexamens. Zo komen kandidaten sneller aan de beurt.

  • Als de examinator je rijexamen afbreekt vanwege verkeersgevaarlijk gedrag, krijg je te maken met een langere wachttijd. Dan kun je op zijn vroegst na 6 weken herexamen doen bij het CBR, om je rijvaardigheid op peil te brengen.