Praktijkexamen bromfiets

Hoe gaat het praktijkexamen bromfiets?

In onderstaand filmpje zie je hoe het praktijkexamen gaat. Onder het filmpje kun je de stappen nog een keer nalezen in het kort.

Het examen duurt in totaal 45 minuten. Het bestaat uit de volgende onderdelen: 

1. Voor de examenrit

Op het parkeerterrein van het CBR-examencentrum maak je kennis met de examinator. Die legt uit hoe je examen verloopt en controleert: 

Daarna krijg je van de examinator een ontvanger. Hiermee kun je onderweg horen wat je moet doen. 

2. De examenrit

De examenrit duurt ongeveer 25 minuten. Je rijdt op aanwijzingen van de examinator. Die rijdt op zijn eigen bromfiets achter je aan. Je instructeur mag ook meerijden op zijn bromfiets. 

Waarop let de examinator?

  • Beheers je de bromfiets.
  • Pas je de verkeersregels goed toe.
  • Kun je met de juiste snelheid mee in het verkeer.
  • Laat je zien waar je met de bromfiets hoort te rijden.
  • Houd je het veilig voor jezelf en andere verkeersdeelnemers .

3. De uitslag

Direct na afloop van de rit krijg je in het CBR-examencentrum te horen of je geslaagd bent.

Ben je geslaagd?

Dan kun je ná de examendag je rijbewijs aanvragen bij de gemeente waar je woont.

Ben je gezakt?

Van de examinator hoor je waar je nog aan moet werken voor de volgende keer. Op het uitslagformulier kun je dat terugzien. Dit kun je samen met je instructeur bespreken. Begin zo snel mogelijk weer met lessen als voorbereiding op het herexamen. Dat verloopt hetzelfde als het eerste examen.

Alleen als je binnen 5 jaar 4 keer of vaker bent gezakt voor je rijexamen, gaat het anders. Dan krijg je elke volgende keer een speciaal examen.

Vanaf 10 juli 2023 geldt het volgende:

  • Zak je? Dan kun je op zijn vroegst na 2 weken weer afrijden. Hiermee willen we stimuleren dat je je beter voorbereidt op je examen. Dan stijgt het slagingspercentage en daalt het aantal herexamens. Zo komen kandidaten sneller aan de beurt.
  • Als de examinator je rijexamen afbreekt vanwege verkeersgevaarlijk gedrag, krijg je te maken met een langere wachttijd. Dan kun je op zijn vroegst na 6 weken herexamen doen bij het CBR, om je rijvaardigheid op peil te brengen.