Praktijkexamen auto

Hoe gaat het praktijkexamen auto?

In onderstaand filmpje zie je hoe het praktijkexamen gaat. Onder het filmpje kun je de stappen nog eens nalezen. Bij stap 3 over de examenrit vind je ook nog filmpjes over tips van de examinator en over de meest gemaakte fouten tijdens het rijexamen.


Het examen duurt in totaal 55 minuten. Het bestaat uit de volgende onderdelen:

1. Voor de examenrit

Op het parkeerterrein van het CBR-examencentrum maak je kennis met de examinator. Die legt uit hoe je examen verloopt en controleert:

  • de uitnodiging voor je examen;
  • je identiteitsbewijs;
  • of je bent geslaagd voor je theorie-examen;
  • of je het formulier Zelfreflectie ingevuld hebt. Na de examenrit bespreekt de examinator dit formulier met je.

In de meeste gevallen mag je instructeur meerijden tijdens het praktijkexamen, als jij dat wilt. Soms is dit niet mogelijk, omdat er een tweede medewerker van het CBR meerijdt, bijvoorbeeld een examinator in opleiding. Je instructeur is dan wel bij het begin- en eindgesprek aanwezig.

Verder:

  • Op het parkeerterrein doe je een ogentest. Je leest het kenteken van een stilstaande auto op ongeveer 25 meter afstand.
  • Als voorbereiding op de rit stelt de examinator jou enkele vragen over de auto. Bijvoorbeeld over het checken van de motorvloeistof of de lampjes op het dashboard.
  • Als je de bijzondere verrichting goed hebt gedaan tijdens de tussentijdse toets, krijg je een vrijstelling. Dit betekent dat de examinator je op dat onderdeel niet meer toetst bij je praktijkexamen auto.

2. De examenrit

De examenrit duurt ongeveer 35 minuten. Je rijdt voor een deel zelfstandig naar een bepaalde bestemming. Dit doe je met behulp van een navigatiesysteem. Voor het grootste deel rijd je op aanwijzingen van de examinator. Die kijkt of je veilig en zelfstandig rijdt. Daarbij let hij onder meer op de beheersing van de auto, kijkgedrag en voorrang verlenen. Dat geldt voor alle zeven examenonderdelen. In het onderstaande filmpje worden de onderdelen in het kort behandeld.

De 7 tips op een rij:

Op ons Youtube-kanaal vind je de 6 meestgemaakte fouten tijdens het rijexamen. Bespreek ze met je opleider. Want een goede voorbereiding is het halve werk.

3. De uitslag

Direct na afloop van de rit krijg je in het CBR-examencentrum te horen of je geslaagd bent.

Ben je geslaagd?

Dan kun je ná de examendag je rijbewijs aanvragen bij de gemeente waar je woont.

Ben je gezakt?

Van de examinator hoor je waar je nog aan moet werken voor de volgende keer. Op het uitslagformulier kun je dat terugzien. Dit kun je samen met je instructeur bespreken. Begin zo snel mogelijk weer met lessen als voorbereiding op het herexamen. Dat verloopt hetzelfde als het eerste examen.

Alleen als je binnen 5 jaar 4 keer of vaker bent gezakt voor je rijexamen, gaat het anders. Dan krijg je elke volgende keer een speciaal examen.

Sinds 10 juli 2023 gelden de volgende regels:

  • Zak je de eerste keer? Dan kun je op zijn vroegst na 2 weken weer afrijden.
  • Zak je twee keer of vaker? Dan kun je op zijn vroegst na 7 weken weer afrijden.

Met deze regels willen we stimuleren dat je je beter voorbereidt op je examen. Dan stijgt het slagingspercentage en daalt het aantal herexamens. Zo komen kandidaten sneller aan de beurt.

Langer wachten na afgebroken examen

Als de examinator je rijexamen afbreekt vanwege verkeersgevaarlijk gedrag, krijg je te maken met een langere wachttijd. Dan kun je op zijn vroegst na 15 weken herexamen doen bij het CBR, om je rijvaardigheid op peil te brengen.