Rijbewijs auto met aanhangwagen aanvragen

Rijbewijs gehaald en nu?

Zelf aanvragen, zelf ophalen

Je moet je rijbewijs bij de gemeente zelf aanvragen en zelf ophalen. Vaak kun je hiervoor online een afspraak maken, zodat je niet in de rij hoeft te staan. Het rijbewijs ligt meestal 5 tot 6 werkdagen na de aanvraag voor je klaar.

Een aantal gemeenten houdt een proef, waarbij je een rijbewijs digitaal kunt aanvragen als je een rijbewijscategorie erbij krijgt. Meer informatie hierover vind je op de site van de RDW.

Rijbewijs met spoed aanvragen

Wil je geen 5 tot 6 werkdagen wachten op je rijbewijs? Dan kun je een spoedaanvraag doen bij je gemeente. In dat geval kun je het rijbewijs meestal de volgende werkdag ophalen. Hiervoor betaal je meerdere tientjes extra aan je gemeente.

Puntenrijbewijs

Het puntenrijbewijs geldt voor alle bestuurders, zowel beginnende als ervaren bestuurders. Het is bedoeld om rijden onder invloed van alcohol tegen te gaan. Meer informatie over het puntenrijbewijs vind je op de website van de Rijksoverheid.

Wacht niet te lang met je rijbewijs aanvragen

Ben je geslaagd? Gefeliciteerd! Vraag snel je rijbewijs aan bij je gemeente. De uitslag ‘geslaagd’ blijft 3 jaar geldig.