Praktijkexamen auto met aanhangwagen

Tussentijdse toets doen?

Wat is een tussentijdse toets?

Een tussentijdse toets is een soort proefexamen. De toets duurt even lang als een rijexamen en je moet dezelfde dingen doen. Zo kun je alvast wennen aan de examensituatie. En je krijgt tips van een CBR-examinator. Als je de bijzondere verrichtingen goed uitvoert, kun je daarvoor zelfs vrijstelling verdienen voor je rijexamen. 

Iets voor jou?

Wil je alvast wennen aan de examensituatie? Tips van een CBR-examinator? Of wil je vrijstelling verdienen voor bijzondere verrichtingen tijdens je rijexamen? Dan is een tussentijdse toets echt iets voor jou. Een soort proefexamen.

Aanvragen via je rijschool

Als je een tussentijdse toets wilt doen, vraag je je rijschool om dat voor jou te regelen. Je moet wel minimaal 18 jaar zijn.

Hoe gaat de tussentijdse toets?

Net als het rijexamen duurt de tussentijdse toets 55 minuten. Hij bestaat uit de volgende onderdelen:  

1. Voor de toets

In het CBR-examencentrum maak je kennis met de examinator. Die legt uit hoe je toets verloopt en stelt vragen over het kentekenbewijs van de auto en de aanhangwagen. Daarnaast controleert hij: 

2. Op het parkeerterrein

  • Op het parkeerterrein doe je een ogentest. Je leest het kenteken van een stilstaande auto op ongeveer 25 meter afstand.
  • Als voorbereiding op de rit kan de examinator jou enkele vragen stellen. Bijvoorbeeld over het beladen of aankoppelen van de aanhangwagen.

3. De toetsrit 

De toetsrit duurt ongeveer 35 minuten. Je rijdt op aanwijzingen van de examinator. Die kijkt of je veilig en zelfstandig rijdt. Daarbij let hij onder meer op:  

  • beheersing van auto en aanhangwagen
  • kijkgedrag
  • voorrang verlenen
  • inhalen
  • in- en uitvoegen
  • rijden op kruispunten en rotondes
  • bijzondere verrichtingen

4. Het advies 

Direct na afloop van de toetsrit krijg je in het CBR-examencentrum te horen hoe het is gegaan. Daarbij geeft de examinator advies waar je nog aan kunt werken voor je rijexamen. Ook vertelt hij of je de bijzondere verrichtingen goed hebt gedaan. 

Vrijstelling

Als je de bijzondere verrichtingen goed hebt gedaan tijdens de tussentijdse toets, krijg je vrijstelling. Dit betekent dat de examinator je hierop niet meer toetst bij je eerstvolgende praktijkexamen auto met aanhangwagen. Dat is mooi meegenomen.

feedback