Recreatievaart

Klein Vaarbewijs II

Het klein vaarbewijs II is geldig op ‘rivieren-kanalen-meren’, Eems/Dollard, de Waddenzee, het IJsselmeer, Markermeer, IJmeer en op de Oosterschelde en Westerschelde.

Het klein vaarbewijs II is ook een International Certificate of Competence (ICC) inland and coastal waters.

Geldigheid

Het klein vaarbewijs II is onbeperkt geldig. Tenzij u een medische beperking heeft. In dat geval geldt er wel een beperkte geldigheidsduur.

Voorwaarden klein vaarbewijs II

Voordat u een klein vaarbewijs II kunt aanvragen, moet u minimaal 18 jaar zijn en aan onderstaande voorwaarden voldoen.

Gezondheidsverklaring

Om een klein vaarbewijs te verkrijgen moet u voldoen aan de keuringseisen voor de binnenvaart. Voor elk nieuw vaarbewijs die u aanvraagt moet u ook een nieuwe medische verklaring invullen.

Gezondheidsverklaring

Examens

Om het klein vaarbewijs II te halen, moet u slagen voor de theorie-examens KVB1 en KVB2.

Examen Klein Vaarbewijs 1Examen Klein Vaarbewijs 2
U kunt ervoor kiezen beide examens in één keer achter elkaar af te leggen. U reserveert dan het examen KVB1 en KVB2 achter elkaar. Indien u hiervoor kiest dan komt u pas voor een Klein Vaarbewijs II in aanmerking nadat u voor beide examens geslaagd bent. Slaagt u alleen voor KVB2 en niet voor KVB1, dan kunt u nog geen klein vaarbewijs II aanvragen. Slaagt u alleen voor KVB1 dan kunt u, indien u dit wil, wel een Klein Vaarbewijs I aanvragen.

Aanvragen klein vaarbewijs II

De snelste manier om een nieuw vaarbewijs (dat is automatisch ook ICC) aan te vragen is via Mijn CBR.

Nu Gezondheidsverklaring recreatievaart aanvragen op Mijn CBRU volgt alle verdere stappen zoals aangegeven.

Nu Vaarbewijs aanvragen op Mijn CBR

  1. Klik op Eerste aanvraag vaarbewijs
  2. Klik op Start
  3. U kiest de pas met de meeste bevoegdheden (waar u recht op heeft) LET OP! KVBI en KVBII is inclusief ICC
  4. U volgt alle verdere stappen zoals aangegeven

Als u in het buitenland woont of om andere redenen geen DigiD heeft, dan kunt u het vaarbewijs inclusief ICC aanvragen via het aanvraagformulier. Stuur het formulier naar het CBR. Als het CBR uw aanvraag heeft ontvangen, krijgt u een brief met verzoek tot betaling. Na ontvangst van de betaling stuurt het CBR het gewenste vaarbewijs binnen twee weken naar u toe.

Indien u in het bezit bent van klein vaarbewijs II dan hoeft u geen klein vaarbewijs I aan te vragen. Het klein vaarbewijs II is namelijk inclusief Klein Vaarbewijs I én ICC.

Kosten vaarbewijs

€ 11,10

Vrijstelling

Indien u al in het bezit bent van bepaalde Nederlandse bewijzen van vaarbekwaamheid c.q. diploma’s of opleidingscertificaten kan het zijn dat u op basis hiervan gedeeltelijk of volledig bent vrijgesteld van de examenverplichting voor het klein vaarbewijs.

Vrijstellingen recreatievaart

Lesmateriaal

Heeft u vragen of opmerkingen over uw lesmateriaal? Hierover kunt u contact opnemen met uw opleider of de uitgever van het lesmateriaal.