Radiozendamateur

Theorie-examen Radiozendamateur Novice (RZAM-N)

Per 1 juli 2023 worden de theorie-examens afgenomen door het CBR. De examens werden t/m 30 juni 2023 nog afgenomen door de Stichting Radio Examens.

Voor wie?

Met een Novice licentie mag u als radiozendamateur op een deel van de banden uitzenden die door de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) zijn vrijgegeven.

Wat wordt er getoetst?

Bekijk de exameneisen om te weten te komen wat er getoetst wordt.

Exameneisen Radiozendamateur Novice (RZAM-N)

Hoe ziet het examen eruit?

Het theorie-examen duurt 75 minuten en bestaat uit 40 meerkeuzevragen.

Wat moet ik meenemen naar het examen?

U krijgt van het CBR:

   Wanneer ben ik geslaagd?

   U bent geslaagd als u 29 of meer vragen goed heeft beantwoord.

   Wanneer krijg ik de uitslag?

   Na het examen ziet u meteen de uitslag op uw scherm. Als uw e-mailadres bij ons bekend is, krijgt u de uitslag ook per e-mail.

   Bent u geslaagd dan wordt het resultaat doorgestuurd naar de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (voorheen Agentschap Telecom).

   Hoe lang is de uitslag van het examen geldig?

   De uitslag is onbeperkt geldig.

   Bijzonder examen voor radiozendamateur
   In uitzonderlijke gevallen is het voor een (aspirant) radiozendamateur niet mogelijk om het reguliere, extra tijd of individueel begeleid examen af te leggen. Bijvoorbeeld door een lichamelijke beperking of ziekte. Afhankelijk van de situatie en uitsluitend voor het theorie-examen radiozendamateur, biedt het CBR daarom maatwerk aan. Zo nodig wordt het examen bij de kandidaat thuis afgenomen (mits deze woonachtig is in Nederland). Een bijzonder examen wordt aangepast aan de situatie, maar de kandidaat moet gewoon voldoen aan dezelfde exameneisen. Het examen is dan ook niet gemakkelijker.

   Een bijzonder examen kan worden aangevraagd via het aanvraagformulier. Hierbij moet een gemotiveerd verzoek worden ingediend voor toestemming voor het afleggen van een bijzonder examen. Na ontvangst neemt het CBR contact op met de aanvrager en worden de mogelijkheden bekeken om het examen op een andere wijze af te kunnen leggen.
   Voor een bijzonder examen worden geen extra kosten in rekening gebracht.

   Wat kost het examen?

   € 77,00

   Toeslag bij extra tijd: € 12,35

   Toeslag bij individueel begeleid examen (langer dan 60 minuten): € 58,00

   Hoe kan ik reserveren?

   Mijn CBR

   U kunt zelf uw theorie-examen reserveren via Mijn CBR.

   Aanvraagformulier

   Alleen als u in het buitenland woont of om andere redenen geen DigiD heeft, dan kunt u een examen aanvragen via een aanvraagformulier. U stuurt het formulier vervolgens naar het CBR. Als het CBR uw aanvraag heeft ontvangen, krijgt u een brief met verzoek tot betaling. Na ontvangst van de betaling zal het CBR uw examen indelen.

   Zie: CBR-locaties voor examens radiozendamateur

   Lesmateriaal

   Heeft u vragen of opmerkingen over uw lesmateriaal? Hierover kunt u contact opnemen met uw opleider of de uitgever van het lesmateriaal.

   Registreren als radiozendamateur

   Als u geslaagd bent voor het examen, moet u zich registreren bij de RDI. Daarna mag u beginnen met uitzenden. Soms heeft u naast de registratie ook een vergunning frequentiegebruik nodig. Deze kunt u aanvragen bij de RDI.

   feedback