Radiozendamateur

Theorie-examen Radiozendamateur Full (RZAM-F)

Per 1 juli 2023 worden de theorie-examens afgenomen door het CBR. Theorie-examens t/m 30 juni 2023 worden nog afgenomen door de Stichting Radio Examens.

Voor wie?

Met een Full licentie mag u als radiozendamateur uitzenden op alle banden die door de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) zijn vrijgegeven. 

Wat wordt er getoetst?

Bekijk de exameneisen om te weten te komen wat er getoetst wordt.

Exameneisen Radiozendamateur Full (RZAM-F)

Hoe ziet het examen eruit?

Het theorie-examen duurt 105 minuten en bestaat uit 50 meerkeuzevragen.

Wat moet ik meenemen naar het examen?

U krijgt van het CBR:

   Wanneer ben ik geslaagd?

   U bent geslaagd als u 35 of meer vragen goed heeft beantwoord.

   Wanneer krijg ik de uitslag?

   Na het examen ziet u meteen de uitslag op uw scherm. Als uw e-mailadres bij ons bekend is, krijgt u de uitslag ook per e-mail.

   Bent u geslaagd dan wordt het resultaat doorgestuurd naar de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (voorheen Agentschap Telecom).

   Hoe lang is de uitslag van het examen geldig?

   De uitslag is onbeperkt geldig.

   Bijzonder examen
   Soms is het voor iemand niet mogelijk om het reguliere, extra tijd of individueel begeleid examen af te leggen. Bijvoorbeeld door een lichamelijke beperking of ziekte. Zo nodig wordt het examen bij de kandidaat thuis afgenomen (mits deze woonachtig is in Nederland). Een bijzonder examen wordt aangepast aan de situatie, maar de kandidaat moet gewoon voldoen aan dezelfde exameneisen. Het examen is dan ook niet gemakkelijker.

   Een bijzonder examen kan vanaf 1 juni 2023 worden aangevraagd via het aanvraagformulier. Hierbij moet een gemotiveerd verzoek worden ingediend voor toestemming voor het afleggen van een bijzonder examen. Na ontvangst neemt het CBR contact op met de aanvrager en worden de mogelijkheden bekeken om het examen op een andere wijze af te kunnen leggen.
   Voor een bijzonder examen worden geen extra kosten in rekening gebracht.

   Wat kost het examen?

   € 77,00

   Toeslag bij extra tijd: € 12,35

   Toeslag bij individueel begeleid examen (langer dan 60 minuten): € 58,00

   Hoe kan ik reserveren?

   Het CBR neemt de theorie-examens voor radiozendamateurs af per 1 juli 2023.

   Zie: CBR-locaties voor examens radiozendamateur

   Mijn CBR

   U kunt zelf uw theorie-examen reserveren via Mijn CBR.

   Aanvraagformulier

   Alleen als u in het buitenland woont of om andere redenen geen DigiD heeft, dan kunt u een examen aanvragen via een aanvraagformulier. Op 1 juni 2023 wordt het aanvraagformulier op de website geplaatst. U stuurt het formulier vervolgens naar het CBR. Als het CBR uw aanvraag heeft ontvangen, krijgt u een brief met verzoek tot betaling. Na ontvangst van de betaling zal het CBR uw examen indelen.

   Registreren als radiozendamateur

   Als u geslaagd bent voor het examen, moet u zich registreren bij de RDI. Daarna mag u beginnen met uitzenden. Soms heeft u naast de registratie ook een vergunning frequentiegebruik nodig. Deze kunt u aanvragen bij de RDI.

   feedback