Zwitserse interesse in het CBR

Zwitserse interesse in het CBR

In Europa gelden richtlijnen waar het halen en behouden van het rijbewijs aan moeten voldoen. Ondanks dat de overeenkomsten groot zijn, verschilt de uitvoering van deze richtlijnen per land.

Vaak zijn de verschillen te verklaren door politieke keuzes en historische ontwikkelingen. De uiteenlopende manieren van examineren worden regelmatig tijdens internationale werkbezoeken tegen het licht gehouden. Deze manier van kennisdelen levert een bijdrage aan het verhogen van de kwaliteit van examens en daarnaast is het soms ook gewoon heel erg leuk om even een kijkje in de keuken van een ander te nemen.

Gisteravond en vandaag was er een delegatie van het Zwitserse CBR, de Association des Services des Automobiles (ASA), op werkbezoek op onze examenlocatie in Eindhoven. De Zwitsers hadden aangegeven speciale interesse te hebben in ons theorie-examen, omdat zij hun examen willen uitbreiden met Gevaarherkenning. Om dat te duiden bleken ze erg complimenteus: “We zijn zeer geïnteresseerd in de manier waarop het CBR theorie-examens afneemt. Jullie zitten op het niveau van de Champions League en we willen van jullie leren om naar dat niveau te groeien”. Nu is het slagingspercentage voor theorie B in Zwitserland tussen de 75 tot 80 procent, dus is de interesse van ons in hun manier van examineren minstens zo groot.

Naast een rondleiding door de examenlocatie werd dan ook een uitgebreide toelichting gegeven op onze manier van theorie examineren. Er werd ook uitgebreid stilgestaan bij de manier waarop theorievragen worden ontwikkeld en getest voordat ze in een examen worden opgenomen. De collega’s van theorie lieten daarbij ook de ontwikkelingen rond de vragen met bewegend beeld zien.

De Zwitsers presenteerden op hun beurt de uitkomsten van een grote wijziging in de rijopleiding in hun land. Sinds anderhalf jaar mogen jongeren vanaf 17 jaar onder begeleiding van hun ouders en/of rijschool beginnen met autorijden. De eerste uitkomsten van deze nieuwe manier van leren rijden zijn niet negatief: het slagingspercentage is op hetzelfde niveau gebleven als voorheen (een jaloersmakende 66 procent) en de beginnend bestuurder doet meer ervaring en dus routine op. Een minpunt is dat de examinatoren merken dat de bestuurder vaak meer moeite heeft met technische handelingen, omdat een goede instructie vaak is uitgebleven. Een groot voordeel dat de ASA-afgevaardigden noemden: de beginnend bestuurder leert over een langere periode rijden, waardoor meer ervaring wordt opgedaan in meerdere jaargetijden en in de avond/nacht. Hun advies is dan ook om voor het rijexamen op te gaan wanneer je zo’n 3000 kilometer hebt gereden.

Het werkbezoek werd afgerond met een presentatie over de praktijkexamens. Ook daar is uitgebreid stilgestaan bij de toekomstige ontwikkelingen als ADAS, het project Rijdata en het verbeteren van de rijopleiding volgens het rapport Roemer.