Zichtveldverbeterende systemen bij praktijkexamen en opleiding ook toegestaan voor examinator en instructeur

Zichtveldverbeterende systemen bij praktijkexamen en opleiding ook toegestaan voor examinator en instructeur

Vanaf 1 juli mogen examinatoren en instructeurs gebruik maken van zichtveldverbeterende systemen tijdens het praktijkexamen en opleiding.

Rectificate: de aanpassing van het Reglement rijbewijzen heeft langer geduurd dan verwacht. De verwachte invoerdatum is nu 1 augustus 2020.

Vanaf 1 juli mogen ook de spiegels voor examinatoren en instructeurs vervangen worden door zichtveldverbeterende systemen. Dit is van toepassing tijdens de opleiding en het praktijkexamen voor de auto, vrachtauto, bus en aanhangwagen. Zichtveldverbeterende systemen kunnen bestaan uit bijvoorbeeld een camera die het beeld aan de zijkant van het voertuig projecteert op een scherm in de deur of in een aparte monitor. Voor kandidaten was het al langer toegestaan om hiervan gebruik te maken tijdens het examen. Voor instructeurs en examinatoren was het hierbij verplicht om extra opzetspiegels te gebruiken. Deze verplichting vervalt nu vanaf 1 juli aanstaande. Het Reglement rijbewijzen wordt vanaf dan hierop aangepast. Het is hierbij wel van belang dat het zicht voor de examinator voldoende is om het examen af te kunnen nemen. Als dat niet het geval is, kan een extra spiegel of spiegels worden gevraagd voor de examinator.

Het gebruik van deze systemen door de kandidaat of de examinator heeft overigens geen effect op de beoordeling tijdens het examen. Kandidaten die het examen in een voertuig met een zichtveldverbeterend systeem afleggen moeten net zoals bij het gebruik van spiegels, het juiste kijkgedrag laten zien zoals omschreven in de rijprocedures.

feedback