Zembla-uitzending over ouderen achter het stuur

Het BNNVARA programma Zembla gaat op 20 december over ouderen achter het stuur. Vraag is wie bepaalt tot wanneer ouderen mogen blijven autorijden.

CBR manager Rijgeschiktheid Manfred Rosenboom licht in de uitzending toe hoe we er in Nederland voor zorgen dat het veilig blijft op de weg. Als mensen twijfelen of ze, bijvoorbeeld omdat ze ziek zijn geworden, veilig kunnen rijden, dan kan het CBR dat onderzoeken. Op www.cbr.nl is informatie te vinden over rijden met aandoeningen. Aankomend jaar start CBR met het uitbreiden en actiever onder de aandacht brengen van deze informatie, bij artsen, patiënten en hun sociale omgeving.

Verder wordt in Nederland iedereen vanaf 75 jaar verplicht gekeurd voor het rijbewijs. Daar gaat een preventieve werking vanuit. Mensen zorgen dan dat ze goed voorbereid zijn door bijvoorbeeld vooraf hun ogen te laten testen of zien vrijwillig af van het rijbewijs. Maar het gebeurt ook dat mensen hun verantwoordelijkheid niet nemen, ondanks alle inspanningen van kinderen en of anderen uit de omgeving. Het is treurig als dit tot persoonlijk leed leidt, zoals we in de uitzending zien. We willen daarom naasten die zich zorgen maken en hierin vastlopen, laten weten dat ze het CBR om hulp kunnen vragen. Ook werken we, samen met andere organisaties, aan ontwikkelingen die de veiligheid op de weg bevorderen. Zo neemt CBR deel aan het SWOV onderzoek ‘FitCI’ waarbij onderzocht wordt hoe je laagdrempelig kunt meten of mensen met beginnende dementie veilig rijden.

Lees hier meer over de uitzending.

feedback