Wijziging rondom annuleren theorie-examens A, B en AM

Wijziging rondom annuleren theorie-examens A, B en AM

Per 28 oktober 2019 wordt de mogelijkheid afgeschaft die het voor opleiders mogelijk maakt om binnen 24 uur na het reserveren van een theorie-examen A, B en AM het examen te annuleren.

Opleiders kunnen gebruik blijven maken van de mogelijkheid om het theorie-examen maximaal één keer te verplaatsen.

Wij hebben geconstateerd dat er opleiders zijn die regelmatig oneigenlijk gebruik maken van de regeling waarbij het mogelijk is om binnen 24 uur na het reserveren van een theorie-examen het examen te annuleren. Wij merken dat deze opleiders de gereserveerde examenplekken meerdere keren annuleren en vervolgens weer dezelfde plek reserveren. Hierdoor blijven examenplekken onrechtmatig bezet.

Dit gedrag draagt niet bij aan de door ons gewenste eerlijke verdeling van examenplekken. Ook heeft dit een negatief effect op de reserveringstermijnen.

Daarom hebben wij met de brancheorganisaties gezamenlijk besloten dat deze mogelijkheid wordt afgeschaft. De opleider moet duidelijke afspraken maken met de kandidaat voordat een reservering wordt gemaakt.

De effecten van deze wijziging gaan wij monitoren, evenals het gebruik van de mogelijkheid om een examen 1 keer te verplaatsen. Daarnaast doen wij verder onderzoek naar sanctiemogelijkheden wanneer er sprake is van ongewenst gedrag door opleiders