Werken aan nieuwe opleiding voor elektrische C(1)-voertuigen

Werken aan nieuwe opleiding voor elektrische C(1)-voertuigen

CCV denkt mee over de invulling van een vervolgpilot op een proef ontheffing C(1) voor bepaalde elektrische voertuigen.

Hierbij zijn chauffeurs die rijden op een elektrisch voertuig dat door de zware accu zwaarder is dan 3.500 kg vrijgesteld van het hebben van een C-rijbewijs, mits zij aan bepaalde voorwaarden voldoen. Voorwaarden zijn bijvoorbeeld dat de bestuurder een korte theorie- en praktijkopleiding moet volgen voordat hij ontheffing krijgt. Ook kunnen voorwaarden aan het voertuig gesteld worden.

TNO

CCV schrijft het opleidingsplan en zal toezicht houden op de (mogelijk) toekomstige opleiding. Inmiddels is de uitvoeringstoets goedgekeurd door het ministerie. TNO heeft onderzoek gedaan naar de rijeigenschappen van een dieselvoertuig in vergelijking met een elektrisch voertuig. Zodra dit onderzoeksrapport binnen is, start CCV - samen met stakeholders - met het formuleren van de eisen voor de opleiding. Ook maken we concrete afspraken over het toezicht en de certificering van de opleidingen.

Verder in CBR Focus december 2018

2018 is een druk jaar voor het CBR. Zoals we al eerder lieten weten ondervinden mensen die een medische beoordeling nodig hebben momenteel hinder van langere doorlooptijden, soms tot wel 6 maanden of langer. Hierdoor is het ook bij de klantenservice ongewoon druk.
Op 5 december is het Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030 - 'Veilig van deur naar deur' naar de Tweede Kamer gestuurd.
Het rijexamen B krijgt op 25 maart 2019 een update. Dit houdt onder meer in dat het gebruik van een navigatiesysteem standaard wordt in het onderdeel ‘zelfstandig route rijden’ van het autopraktijkexamen. Hiermee sluit het CBR aan op de dagelijkse praktijk waarin de meeste Nederlanders navigatieapparatuur in hun auto hebben.
Kandidaten van wie het autopraktijkexamen wordt afgebroken vanwege verkeersgevaarlijk gedrag, krijgen een langere wachttijd.
Het CBR verlengt de proef waarbij kandidaten het theorie-examen voor de auto, motor en bromfiets ook in de avond kunnen doen. We zien dat de proef voorziet in een behoefte van onze klanten en daarom verlengen we de proef tot eind februari 2019.
CBR zet een nieuwe stap om de kwaliteit van de nascholing voor beroepschauffeurs te vergroten door de minimumeisen aan te scherpen. Bij de huidige minimumeisen is onvoldoende duidelijk welk niveau bereikt moet worden.
De praktijkexamens van het CBR staan als een huis. Intussen verandert de wereld om ons heen.
CCV denkt mee over de invulling van een vervolgpilot op een proef ontheffing C(1) voor bepaalde elektrische voertuigen.
Vanaf 1 januari 2020 gaat het CBR examens voor de recreatievaart afnemen. Het gaat hierbij om het klein vaarbewijs I en II en het groot pleziervaartbewijs II.