Volop aandacht voor slagingspercentages

Volop aandacht voor slagingspercentages

De laatste dagen is het slagingspercentage voor het autopraktijkexamen veel in het nieuws. Het is belangrijk dat het omhoog gaat.

Gisteren deelden wij ons plan van aanpak om de gevolgen van corona voor mensen die het rijbewijs willen halen te verkleinen. Alleen harder werken met meer mensen lost het probleem niet op. Het is belangrijk dat het slagingspercentage omhoog gaat.

Wat zijn de feiten?

Er zijn ruim 6.600 rijscholen die autopraktijkexamens reserveren bij het CBR. Daar werken veel goede rij-instructeurs, vakmensen met hart voor de verkeersveiligheid. Zij willen hun leerlingen opleiden tot veilige bestuurders, een belangrijke taak.

Er zijn helaas ook rijscholen met erg lage slagingspercentages. Zoals te zien is in de grafiek hebben 1.500 rijscholen een slagingspercentage van minder dan 30%. Dat betekent dat slechts 1 tot 3 van de 10 leerlingen van die rijscholen in 1 keer slagen voor het rijexamen. Daardoor slokken zij veel examencapaciteit op met herexamens. Als vooral deze rijscholen zorgen dat meer leerlingen goed voorbereid op examen komen en in 1 keer slagen, kunnen plannen voor andere ingrijpende maatregelen die kandidaten, rijscholen en het CBR niet wenselijk vinden, in de la blijven.

Kijk voor slagingspercentages op de Rijschoolzoeker

Tips voor het halen van het rijbewijs

Bekijk de video over de gevolgen van corona op het rijbewijs

Meer over Corona

www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden

feedback