Versoepeling regels rondom rijden met psychostimulantia

Versoepeling regels rondom rijden met psychostimulantia

Goed nieuws voor gebruikers van geneesmiddelen met een stimulerende werking op het centrale zenuwstelsel (zogenaamde psychostimulantia).

Met ingang van 23 november dit jaar zijn de regels rondom rijden met psychostimulantia voor automobilisten, motorrijders en bestuurders van trekkers versoepeld. Gebruikers van psychostimulantia kunnen nu rijgeschikt worden verklaard.

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft een advies hierover van de Gezondheidsraad overgenomen. De nieuwe regeling is op 22 november 2019 gepubliceerd in de Staatscourant en is per 23 november ingegaan. Het gaat bijvoorbeeld om mensen met multiple sclerose, chronisch vermoeidheidssyndroom, autisme en obstructief slaapapneu syndroom.

Voorwaarde is wel dat de geneesmiddelen op voorschrift van een behandelend arts in therapeutische dosering gebruikt worden en er geen rijgevaarlijke bijwerkingen zijn. Daarnaast blijven ook de geschiktheidseisen voor de betreffende aandoening gelden.

Het gaat om het gebruik van de geneesmiddelen methylfenidaat, dexamfetamine, atomoxetine en modafinil (KNMP categorie I en II). Een uitzondering werd al gemaakt voor de mensen met ADHD, narcolepsie of pathologische hypersomnolentie, onder de voorwaarde dat er geen rijgevaarlijke bijwerkingen zijn.

Voor houders van een groep 2 rijbewijs verandert er niets. Zij zijn ongeschikt bij gebruik van psychostimulantia, tenzij deze gebruikt worden voor ADHD, narcolepsie of pathologische hypersomnolentie.