Verbetering van de rijscholenbranche

Verbetering van de rijscholenbranche

Een onafhankelijke commissie adviseert de minister over de verbetering van de rijscholenbranche. Bijvoorbeeld door meer toezicht op rijscholen. En de opleiding moet meer aansluiten op het schoolsysteem, met meer toetsmomenten. Hier is een wetswijziging voor nodig en dit kost tijd. Het duurt dus nog wel even voordat er veranderingen komen

Waarom is dit nodig?

Er zijn veel goede rijscholen in Nederland, met professionele rij-instructeurs die leerlingen op professionele wijze opleiden tot veilige bestuurders. Maar er zijn helaas ook dingen mis. Zo geldt voor 1.500 rijscholen dat minder dan 3 op de 10 van hun leerlingen slaagt voor het eerste praktijkexamen. Wekelijks krijgt het CBR klachten van leerlingen over hun rijschool. Onlangs rolde de politie een bende op voor het geven van illegale rijlessen. Meer toezicht op de rijscholen en de kwaliteit van het onderwijs is nodig.

Wanneer gaat het veranderen?

Dat duurt nog even. Het rapport geeft een advies aan de minister van Infrastructuur en waterstaat. De voorstellen van de commissie vragen om nieuwe wetgeving en dat kost tijd. We verwachten daarom dat er voorlopig nog niets verandert.

Wordt het duurder?

Dat is nu niet te zeggen. Er komen volgens het voorstel van de Commissie Roemer meer toetsmomenten. En toetsen kosten geld. Maar de commissie verwacht dat leerlingen sneller slagen omdat ze een betere rijopleiding krijgen. Dat scheelt dus herexamens en rijlessen tussendoor.

Kan ik het hele rapport lezen?

Natuurlijk kan dat. Kijk op nieuwsienw.nl

feedback