Topdrukte CBR: nieuwe examinatoren niet aan te slepen

Vanwege topdrukte lopen de wachttijden bij de rijexamens op. Dat geldt voor de examens voor de auto en ook voor de examens voor vrachtwagen, bus, taxi en trekker. In de helft van de examenplaatsen wordt op dit moment de maximale wachttijd van 7 weken niet gehaald. We verwachten dat het voorlopig heel druk blijft.

De vraag naar examens groeit nog steeds sterk. We denken dit jaar zelfs een plus van 34.000 examens meer dan 2017, wat ook al een topjaar was. De oorzaak is natuurlijk goed nieuws: onze economie bloeit als nooit tevoren. In de transport en logistiek springen ze om chauffeurs. Tegelijk wordt het steeds gewoner dat 17-jarigen het rijbewijs halen. We hebben al 120 examinatoren aangenomen.

Voor 2018 en 2019 werven we nog eens minstens 120 nieuwe collega’s. Dit is in de huidige krappe arbeidsmarkt geen eenvoudige opgave. Toch doen we geen concessies aan de hoge eisen aan examinatoren, want het gaat om de verkeersveiligheid.

Extra maatregelen
CBR spant zich maximaal in om klanten in deze drukke tijden zo goed mogelijk te kunnen helpen. Vanuit de beroepssector is de vraag naar examens nu zo groot dat we tot extra maatregelen overgaan. We gaan de komende periode de schaarse capaciteit vooraf evenwichtig verdelen. Dit hebben we in overleg met de branche gedaan. We doen er echt alles aan om te voorkomen dat mensen in de problemen komen met werk.

Verder blijven onze examinatoren werken op zaterdag en in de avonduren. Ook kijken we of we fitte gepensioneerden kunnen terughalen. We zetten extra opleidingsklassen in om nieuwe collega’s zo snel mogelijk in te zetten.

Om meer kandidaten op gesprek te kunnen krijgen, heeft het CBR besloten om de harde eis van een MBO 4 diploma aan te passen. We verwachten dat er ook gekwalificeerde collega’s te vinden zijn die wel het vereiste werk en denk-niveau hebben en een MBO 3 diploma.

Hoger slagingspercentage = einde wachttijd
Wat echt helpt is als consumenten kiezen voor een goede rijschool. Het is schrijnend dat ca. 1.500 rijscholen kandidaten naar het auto-examen laten gaan die verre van klaar zijn voor het rijbewijs. 70% van hun kandidaten zakt. En dat terwijl een verhoging van het slagingspercentage met maar enkele procenten (gemiddeld is het nu 50%) een einde betekent aan de langere wachttijden. Daarom blijven we jongeren actief voorlichten over de keuze van een goede rijschool, via social media, onze cbr.rijbewijstips.nl en, binnenkort, een vernieuwde website met een rijschoolkiezer. 

feedback