Positief resultaat onderzoek CBR theorie-examens beroepsvervoer

RCEC concludeert dat “het theorie-examen onmogelijk zonder kennis, met een voldoende resultaat, is af te leggen”. Dat blijkt uit een onafhankelijk onderzoek dat het CBR heeft laten doen naar de eventuele voorspelbaarheid van de theorie-examens voor het beroepsvervoer. RCEC deed een data-analyse op de hele vragenbank. Van de 9000 specifieke kenmerken die in de verschillende vragenbanken voorkomen, bleek dat er kenmerken voorspelbaar kunnen zijn. Maar de bevindingen zijn niet per se bruikbaar bij het maken van het theorie-examen. De meeste voorspelbaarheden zijn nogal vergezocht en leiden zelfs naar het verkeerde antwoord. Daarnaast is voorspelbaarheid niet altijd ongewenst.

Het CBR heeft de ongewenste voorspelbaarheden inmiddels verwijderd. Het onderzoek geeft het CBR handvatten om in de toekomst ongewenste voorspelbaarheid te voorkomen. Tweejaarlijks wordt dit onderzoek herhaald.

Er is tijdens dit onderzoek gekeken naar de vragenbanken van theorie-examens voor vrachtautochauffeur en buschauffeur (RV1, V2C, V3C, V2D, V3D), Taxi (TVT), T-rijbewijs (T-TH) en gevaarlijke stoffen (ADRB).