Onnodige ADHD keuringen

Onnodige ADHD keuringen

Om veilig te rijden moet iemand niet alleen rijvaardig zijn, maar het lichamelijk en geestelijk ook kúnnen. De Regeling eisen geschiktheid 2000 geeft aan dat mensen die ADHD of ADD hebben en hun rijbewijs willen halen, naar een psychiater moeten voor onderzoek. Daarna is een rijtest nodig.

Zo beoordelen we of ze veilig kunnen deelnemen aan het verkeer. Om erachter te komen of iemand ADHD of ADD heeft, stellen we op de Gezondheidsverklaring de vraag: ‘Heeft u ADHD of ADD?’.

Afgelopen periode merkten we een stijging op van het aantal mensen dat deze vraag met ‘ja’ beantwoordt. Uit nadere analyse blijkt dat een deel van deze mensen geen ADHD- of ADD-diagnose meer heeft. Dit zijn vooral (jong)volwassenen die over ADHD of ADD zijn heen gegroeid.

Het CBR wil dat mensen alleen naar de psychiater gaan als dit echt nodig is. En dat iemand alleen een rijtest doet als hij of zij echt ADHD of ADD heeft. Zo bespaart iedereen kosten en blijven we zorgen dat iedereen veilig de weg op gaat.

Om dit te bereiken is er uitleg toegevoegd in de Gezondheidsverklaring en lichten we mensen actief voor over hoe je de vraag ‘Heeft u ADHD of ADD?’ invult. Je vult ‘ja’ in als: je de diagnose ADHD of ADD op dit moment hebt. Je vult ‘nee’ in als: je de diagnose als kind kreeg, maar de behandeling voor je 16e verjaardag door een arts is gestaakt, je geen klachten meer hebt en geen medicijnen gebruikt. Als iemand twijfelt, adviseren we om eerst contact op te nemen met de huisarts.

Via extra uitleg bij de Gezondheidsverklaring in Mijn CBR, onze website en informatie aan rijscholen informeren we klanten actief over hoe ze de vraag over AHDH moeten invullen.

Wijzigen van een al ingevulde Gezondheidsverklaring

Er zijn klanten die de Gezondheidsverklaring al hebben ingevuld en de vraag “Heeft u ADHD of ADD?” met ‘ja’ hebben beantwoord, maar toch geen ADHD hebben of hierover twijfelen. Zij kunnen op onze website het formulier ‘Wijziging ADHD gezondheidsverklaring’ downloaden, zelf invullen of een arts laten invullen en het dan terugsturen naar het CBR. Als blijkt dat iemand inderdaad geen ADHD meer heeft, wordt het proces gestopt of de verwijzing ingetrokken. Als iemand al bij de psychiater geweest is, wacht dan het besluit van het CBR af.

Wat betekent dit voor u als keurend specialist?

Het CBR probeert te voorkomen dat iemand onnodig naar een keuring gaat. Het kan echter gebeuren dat tijdens de keuring blijkt dat iemand niet gekeurd had hoeven worden. Dan is het van belang dat er duidelijk in het rapport aangegeven wordt dat er geen sprake meer is van AD(H)D en er dus ook geen rijtest praktische geschiktheid noodzakelijk is.