Locaties voor rijtesten sluiten in fases

In september is bekend gemaakt dat het CBR het aantal locaties voor het afnemen van rijtesten (auto en motor) per 1 december 2016 terugbrengt van 53 naar 30. Door concentratie op 30 locaties kan het CBR efficiënter plannen, de kwaliteit waarborgen en verantwoord met omgaan met de beschikbare middelen. Ter illustratie: Op de centra die sluiten voor rijtesten zijn in 2016 gemiddeld 20 rijtesten per maand afgenomen, waarvan 9 in een lesauto. Ondanks de vermindering van het aantal centra voor rijtesten, blijft de landelijke dekking goed. Er is altijd wel een CBR-locatie binnen een uur te bereiken.

De brancheverenigingen BOVAG, FAM en VRB zijn het niet eens met de sluiting. Na intensief overleg met de branche heeft het CBR besloten om gefaseerd terug te gaan naar 30 rijtest locaties. Na elke fase vindt een evaluatie plaats om inzicht te krijgen in de effecten van het sluiten van de locaties. Grote knelpunten worden opgelost, voordat wordt overgegaan tot de volgende fase. Het evaluatieplan en de uitkomsten van de evaluaties bespreken we met de brancheverenigingen.

Bij de fasering houden we rekening met twee factoren die belangrijk zijn voor onze klanten: de afstand tussen de rijtestlocaties en de beschikbare faciliteiten op de locatie (toegankelijkheid voor minder validen en privacy). De locaties met de kleinste afstand naar andere rijtest locaties en/of locaties met de minst goede faciliteiten sluiten als eerst.

Fasering

Het CBR gaat over tot de volgende fasering:

Rijtest locaties die sluiten per 1 januari 2017

Den Helder Dordrecht Eemnes/Huizen Heerlen Mierlo Roosendaal Sneek Spijkenisse Weert Zaandam

Rijtest locaties die sluiten per 1 april 2017

Almelo Apeldoorn Berkel-Enschot Gouda Meppel Middelburg Sittard*

* De locatie in Sittard verhuist in januari 2017 naar Urmond.

Rijtest locaties die sluiten per 1 juli 2017

Emmeloord Harderwijk Hoogeveen Terneuzen Tiel Winschoten

Waar mogelijk wordt in december 2016 nog capaciteit beschikbaar gesteld op de locaties die in 2017 gaan sluiten.

Rijtest locaties vanaf 1 juli 2017

Vanaf 1 juli 2017 neemt het CBR rijtesten af op de volgende 30 locaties:

Alkmaar Amsterdam Arnhem Assen Barendrecht Bergen op Zoom Breda Den Bosch Deventer Doetinchem Eindhoven Emmen Enschede Goes Groningen Haarlem Heerenveen Hoorn Horn Leeuwarden Leiden Leusden Maastricht Nijmegen Rijswijk Rotterdam Schelluinen Utrecht Venlo Zwolle

feedback