Jongeren denken mee over rijbewijs halen met een aandoening

Jongeren denken mee over rijbewijs halen met een aandoening

Op social media laten veel jongeren met een aandoening weten dat ze boos zijn over de lange wachttijden bij de gezondheidsverklaringen die ze nodig hebben om hun rijbewijs te halen.

Een aantal van hen stond begin september op de stoep bij het CBR met het YouTube-programma #BOOS. Dus heeft het CBR hen en andere jongeren uitgenodigd om hun ervaring te delen en mee te denken met het CBR. Op donderdag 31 oktober schoven bijna 20 jongeren aan tafel bij directeur Jan Jurgen Huizing.

Tips en ideeën

Als je een aandoening hebt zoals autisme of ADHD, dan komt er bij het halen van je rijbewijs meer kijken dan alleen rijlessen en een examen. Het CBR wilde graag samen met de jongeren kijken hoe het de dienstverlening voor andere jonge mensen kan verbeteren in de toekomst. Ik ben oprecht blij verrast dat deze jonge mensen toch graag met ons mee willen denken. In een heel goede en oprechte sfeer’, zegt Huizing. ‘Alles kon gezegd worden en is ook gezegd. Ik heb vervelende ervaringen gehoord, maar vooral goede ideeën over hoe het CBR hen beter kan helpen op weg naar het rijbewijs’, zegt Huizing. ‘Bijvoorbeeld tips over hoe het CBR beter kan uitleggen welke kosten je kunt verwachten na het indienen van je gezondheidsverklaring. Of hoe het gaat als je bij een psychiater of arts komt of als je een rijtest bij het CBR moet doen. Maar ook hoe je jongeren beter kunt informeren over de behandeling van hun gezondheidsverklaring.’ De komende tijd gaat het CBR kijken hoe de ideeën van de jongeren uitgevoerd kunnen worden. De jongeren vertelden na afloop dat zij tevreden waren met het oprechte excuus van het CBR en de ruimte die ze kregen om te vertellen over hun persoonlijke ervaringen bij het halen van hun rijbewijs. Dat er geluisterd werd naar hun oplossingen en ideeën, door de directeur en het hoofd communicatie. En natuurlijk ook met de pizza.

feedback