Gevolgen Brexit voor toelating tot examens  

Gevolgen Brexit voor toelating tot examens    

De Brexit, het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie, heeft gevolgen voor Britse kandidaten die zich melden bij de examens van het CBR. Voor de Britse rijbewijzen en andere identiteitsbewijzen gelden nu regels op basis van de vestigingsdatum in Nederland. Het CBR controleert niet op deze vestigingsdatum.

Voor de Britse kandidaten geldt nu het volgende:

  • Tot en met 29 april wijzen CBR-medewerkers hen erop dat toelating tot het examen en het behalen daarvan geen recht geeft op een rijbewijs en dat dit afhankelijk is van hun vestigingsdatum.
  • Tot en met 29 april 2021 worden Britse kandidaten met een geldig Brits rijbewijs nog toegelaten tot praktijkexamens waarbij een onderliggend rijbewijs vereist is. Tot en met die datum worden ze namelijk nog behandeld als EU-onderdaan. •Vanaf 30 april 2021 moeten Britten een geldig rijbewijs uit de EU, EER of Zwitserland hebben om te worden toegelaten tot praktijkexamens waarbij een onderliggend rijbewijs vereist is.
  • Tot en met 30 juni 2021 mogen Britten zich voor examens legitimeren met een geldig Brits paspoort (al dan niet met sticker voor verblijf), een geldige Britse identiteitskaart of een geldig Nederlands verblijfsdocument.
  • Vanaf 1 juli 2021 gelden voor Britten dezelfde regels als voor andere niet-EU-onderdanen. Dit betekent dat Britten zich vanaf die datum alleen mogen legitimeren met een geldig Nederlands verblijfsdocument of een geldig Brits paspoort dat voorzien is van een geldige sticker voor verblijf in Nederland. Meer informatie staat op de webpagina over identiteitsbewijzen.

feedback