Examenuitslag niet meer in auto voor instructeur

Examenuitslag niet meer in auto voor instructeur

Een examenkandidaat en de begeleidende instructeur krijgen vanaf 1 juni 2018 de uitslag van een rijexamen uitsluitend te horen aan tafel bij de examinator in de praktijkexamenzaal.

De uitslag wordt dan niet meer in de auto aan de instructeur meegedeeld. Het CBR wil namelijk open en transparant communiceren naar alle betrokkenen.

Bovendien is uit een klantpanelonderzoek gebleken dat klanten zich storen aan het meedelen van de uitslag in de auto. Zij moeten dan buiten de auto wachten tot de examinator de instructeur heeft geïnformeerd. Daarbij kan bij hen de schijn ontstaan van mogelijke beïnvloeding. Dat wil het CBR vermijden. Want de examinator bepaalt de uitslag altijd onafhankelijk.

Als de examenuitslag aan tafel wordt gegeven, kan de examinator die direct uitleggen. In het geval dat een instructeur na het eindgesprek een aanvullende toelichting wil, kan hij zijn kandidaat vragen om even plaats te nemen in de wachtruimte. Vervolgens kan hij samen met de examinator bepalen of het gesprek meteen kan worden voortgezet of op een ander geschikt moment.