Examens radiocommunicatie ondergebracht bij CBR 

Examens radiocommunicatie ondergebracht bij CBR 

Vanaf 1 juli 2023 neemt het CBR de theorie-examens voor maritieme radiocommunicatie en voor de radiozendamateur af. Daarmee neemt de organisatie de verantwoordelijkheid voor het afnemen van deze examens over van Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (voorheen bekend als Agentschap Telecom).

Voor maritieme radiocommunicatie gaat het om examens voor basiscertificaat marifonie Marcom-B en Marcom-A. De theorie-examens worden vanaf 1 juli 2023 afgenomen op de 20 examenlocaties van het CBR. De praktijkexamens worden afgenomen bij de door het CBR erkende opleiders. Het CBR houdt toezicht op het afnemen van het praktijkexamen. De uitgifte van de bedieningscertificaten blijft via de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) lopen.

Voor de radiozendamateurexamens gaat het om de examens novice (RZAM-N) en full (RZAM-F) die voorheen werden verzorgd door de Stichting Radio Examens. De examenkandidaat heeft voor de theorie-examens nu de keuze uit 20 verschillende theorie-examenlocaties in Nederland.

Opleiders kunnen via TOP-internet van het CBR de examens reserveren. Kandidaten kunnen ook zelf via mijn.cbr.nl het examen digitaal reserveren. De inhoud en zwaarte van de examens blijven gelijk aan de eerdere examens, net als de tarieven.

Meer informatie over de examens is te vinden op:
cbr.nl/maritieme-radiocommunicatie
cbr.nl/radiozendamateur