CBR schenkt oud examenmateriaal aan vereniging De Binnenvaart

CBR schenkt oud examenmateriaal aan vereniging De Binnenvaart

RIJSWIJK/DORDRECHT - Meer dan 30 jaar is voor beroepsschippers het mondelinge examen navigatie 1 afgenomen met behulp van een kaart en miniatuurschepen om situaties uit te beelden, zowel op de rivier als op een kanaal. Eind december heeft het laatste mondeling examen navigatie 1 in deze oude vorm plaatsgevonden. Het CBR schenkt op 3 maart het oude examenmateriaal aan vereniging De Binnenvaart in Dordrecht voor de expositie ‘onderwijs in de binnenvaart’.

Onder de nieuwe EU Richtlijn wijzigen niet alleen alle binnenvaart theorie-examens, maar ook de praktijkexamens. Het mondelinge Navigatie 1 examen maakt plaats voor het praktijkexamen schipper. Het is een van de grootste veranderingen onder de nieuwe richtlijn waar het CBR aan werkt. Het nieuwe examen bestaat uit twee delen: de planning van de reis (open opdrachten) en uitvoering van de reis (binnenvaartsimulator). Het praktijkexamen wordt afgenomen in huis bij opleiders waar simulatoren in gebruik zijn.

Ankeren

Het CBR certificeert zowel de opleiders als de simulatoren en de CBR-examinatoren nemen deze examens bij de kandidaten af. De examinatoren zijn getraind om middels nieuwe beoordelingscriteria dit nieuwe examen af te kunnen nemen. Er zijn verschillende examenscenario’s ontwikkeld, waarin de kandidaat in verschillende situaties moet varen en bijzondere competenties moet laten zien zoals handelen in noodsituaties, ankeren en sluizen doorvaren.

De binnenvaartsimulator van ROC Friese Poort Maritieme Opleidingen Urk en het Nova College IJmuiden zijn door het CBR goedgekeurd volgens de CESNI-normering voor de praktijkexamens schipper. Er is veel werk verzet door het CBR in samenwerking met de branche, opleiders en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om de implementatie van de nieuwe binnenvaartexamens te realiseren.

Museum

Het oude examenmateriaal bestaat uit kaarten en miniatuurbootjes. Dit zal tijdens een bijeenkomst met examinatoren bij vereniging De Binnenvaart aan het museum - gevestigd op een oude werf in Dordrecht – worden overhandigd. Hiermee sluit het CBR een bijzonder tijdperk af voor de binnenvaart.

Binnenvaartmuseum

Het oude examenmateriaal bestaat uit kaarten en miniatuurbootjes. Dit zal tijdens een bijeenkomst met examinatoren bij vereniging De Binnenvaart aan het Binnenvaartmuseum - gevestigd o.a. op de Rene Siegfried in Dordrecht - worden overhandigd. Hiermee sluit het CBR een bijzonder tijdperk af voor de binnenvaart.

De tentoonstelling Onderwijs in de Binnenvaart is vanaf 3 maart te bezichtigen op het opleidingsschip Prinses Beatrix, gelegen aan Werf van De Biesbosch 94 in Dordrecht. De museumschepen zijn open op donderdagen en zaterdagen van 10 tot 16 uur en toegang is gratis.