CBR neemt bijna anderhalf miljoen examens af in 2018

CBR neemt bijna anderhalf miljoen examens af in 2018

Voor het vierde jaar op rij nam het CBR meer examens af dan in het jaar daarvoor. In 2018 waren dat bijna anderhalf miljoen examens. Bij de beroepsexamens zag het CBR een stijging van 9% bij de praktijkexamens t.o.v. het jaar daarvoor.

Vooral de examens voor vrachtauto (15.943), bus (2.683), vrachtauto/bus met aanhangwagen (11.810) T-rijbewijs (5.009) zitten nog steeds sterk in de lift. Ook het aantal examens voor motor (+5,7% 38.146) en bromfiets (+10, % 34.904) nam toe. Het aantal examens voor de personenauto stabiliseerde, er werden 404.498 examens afgenomen, terwijl het aantal tussentijdse toetsen met 3% steeg naar bijna 96.000.

Klaar voor lentepiek bij rijexamens

Kandidaten hadden tot in het najaar van 2018 in enkele plaatsen nog te maken met langere reserveringstermijnen. Sindsdien haalt het CBR de reserveringstermijnen weer voor de autopraktijkexamens, zowel landelijk als in elk van de 54 praktijkexamencentra. Dit betekent dat de eerste examens binnen 7 weken gereserveerd kunnen worden en de herexamens binnen 5 weken, zoals we wekelijks publiceren op onze website.

Het CBR heeft veel nieuwe examinatoren aangetrokken en overgewerkt. Hierdoor is het CBR klaar voor de traditionele lentepiek. In het tweede kwartaal verwacht het CBR dat landelijk de reserveringstermijnen gehaald worden. Plaatselijk zijn wél overschrijdingen mogelijk, vooral in de Randstad. De lentepiek ontstaat elk jaar door een grotere vraag naar examens. Vooral de belangstelling voor het motorrijbewijs neemt toe na de eerste voorjaarszon. Tegelijkertijd zijn er minder werkdagen in de periode rond Pasen en Pinksteren.

Tips voor kandidaten

  • Kies een goede rijschool en zorg dat je goed voorbereid naar het rijexamen komt. Dat maakt de slaagkans groter. En dat heeft een positief effect op de reserveringstermijnen. Kijk op onze rijbewijstips waar je op moet letten bij de keuze voor een goede rij-opleiding.
  • Plan je eerste examen samen met je opleider op tijd in. Je rijopleider kan al 20 weken van te voren een praktijkexamen voor je reserveren. Zo kunnen opleiding en examen zo goed mogelijk op elkaar worden afgestemd.
  • Je kunt ook op een andere locatie praktijkexamen doen als daar de reserveringstermijn korter is. Kandidaten voor het autopraktijkexamen zullen dat niet zo gauw doen, omdat die hun examen willen afleggen in de plaats waar ze hun rijlessen hebben gevolgd en waar ze bekend zijn. Dat laatste maakt niet zoveel uit voor kandidaten voor het motorexamen voertuigbeheersing (AVB), omdat de terreinen voor het uitvoeren van de bijzondere verrichtingen er overal ongeveer hetzelfde uitzien.

feedback