CBR is op zoek naar examinatoren

CBR is op zoek naar examinatoren

Het CBR begint een landelijke campagne om nieuwe examinatoren te werven. De komende jaren heeft het CBR jaarlijks enkele tientallen nieuwe examinatoren nodig, vooral voor het afnemen van het examen B, het autorijbewijs. Net als in veel sectoren heeft ook het CBR te maken met vergrijzing en gaan er veel examinatoren met pensioen.

Een examinator staat aan de basis van de verkeersveiligheid van Nederland. Zo’n zevenhonderd collega’s beoordelen jaarlijks ruim 600.000 examenkandidaten op een verantwoorde deelname aan het verkeer. De examinator beoordeelt aspirant-bestuurders bij praktijkexamens en toetsen voor in eerste instantie de auto. Op termijn is er de mogelijkheid tot specialisatie voor de auto met aanhangwagen, motor, bromfiets en bijvoorbeeld brommobiel. Elke examinator in opleiding begint op 3.526,36 euro per maand. In 7 periodieken kan je doorgroeien naar het maximale in de schaal.

Meteen in dienst

De opleiding tot examinator duurt vier maanden en het diploma staat gelijk aan een mbo-4 opleiding. De opleiding is fulltime, daarna is ook werken in deeltijd (minimaal drie dagen) mogelijk. Wie examinator wil worden moet minimaal tien jaar z'n rijbewijs hebben. Na de opleiding, een mix van theorie en praktijk, gaat de examinator met een coach in de praktijk aan de slag om examens af te nemen. Al tijdens de opleiding komt een examinator in dienst van het CBR, dat behalve de opleidingskosten dan ook het salaris voor rekening neemt.

Duizendpoot

Als examinator is geen dag hetzelfde en is elk uur een nieuw avontuur. Een examinator is een duizendpoot. Hij of zij bezit een uitzonderlijke dosis inlevingsvermogen, communicatieve vaardigheden en besluitvaardigheid. Ook weet een examinator kandidaten op hun gemak te stellen en te motiveren om het beste uit zichzelf te halen. Deze vaardigheden komen ook van pas om de uitslag op een heldere en respectvolle manier mee te geven. Ook als een kandidaat is gezakt, zodat hij of zij gemotiveerd na een aantal extra rijlessen een nieuwe poging durft te wagen.

Er worden dus hoge eisen gesteld aan onze examinatoren, zegt algemeen directeur Alexander Pechtold. ’Veel mensen kunnen autorijden, maar niet iedereen is voor het vak van examinator in de wieg gelegd. Je moet analytisch, scherp en didactisch zijn, maar ook de kandidaat voldoende op zijn of haar gemak kunnen stellen. Van alle sollicitanten haalt maar een klein gedeelte de eindstreep. Maar als het je lukt, heb je een uitdagende baan en leuke collega’s. Pluspunt is dat de werktijden grotendeels kunnen worden afgestemd op iemands privéleven. Denk aan een vaste vrije dag op de dag dat de kinderen thuis zijn, of je mantelzorger bent.’

Vakopleiding

De opleiding tot examinator vindt plaats in eigen huis: bij de afdeling vakopleidingen van de divisie Rijvaardigheid van het CBR. Opleidingslocaties zijn Leusden, Zoetermeer, Eindhoven en Deventer. Tijdens de opleiding komen theoretische leerdoelen, maar ook veel praktische vaardigheden aan bod. Kennis en vaardigheden worden veelal aangereikt in simulaties van praktijksituaties. Tijdens stagedagen spiegel en oefen je hetgeen geleerd is tijdens praktijkexamens onder begeleiding van een praktijkstagebegeleider.

Meer weten of solliciteren? Kijk op Werken bij CBR.