Beter voorbereid op rijexamen 

Beter voorbereid op rijexamen 

Het CBR wil graag dat je in één keer slaagt voor je rijexamen. Je verhoogt de slaagkans als je je goed voorbereidt op je rijexamen, met genoeg lessen en een goede rijschool.

Onze examinatoren zien te vaak dat examenkandidaten niet genoeg zijn voorbereid. Bijna een kwart van de kandidaten komt twee keer of vaker terug voor het examen. Daarom veranderen we vanaf 1 september de regels voor herexamens. Hierover hebben de kandidaten voor het autopraktijkexamen en de rijscholen eind mei al informatie gekregen in een persoonlijke mail en op cbr.nl.

Vanaf 1 september geldt tijdelijk (*) het volgende:

•Zak je voor het praktijkexamen bromfiets, brommobiel, motor verkeersdeelneming of auto met aanhangwagen? Dan kun je op zijn vroegst na 4 weken weer afrijden.

•Zak je de eerste keer voor het praktijkexamen auto? Dan kun je op zijn vroegst na 4 weken weer afrijden.

•Zak je twee keer of vaker voor het praktijkexamen auto? Dan kun je op zijn vroegst na 15 weken weer afrijden. Op dit moment ligt de gemiddelde reserveringstermijn bij herexamens rond de 7 weken.

De tijdelijke 15-weken maatregel wordt vanaf 1 december 2022 versoepeld. Je wacht dan 10 weken in plaats van 15 weken. Lees hier het volledige bericht

Met deze regels willen we stimuleren dat je je beter voorbereidt op je examen. Dan stijgt het slagingspercentage en daalt het aantal herexamens. Zo komen kandidaten sneller aan de beurt. Dat is belangrijk in deze tijd. In de afgelopen twee jaar konden ruim 300.000 praktijkexamens niet doorgaan door corona. Daardoor zijn de wachttijden langer dan normaal. Het CBR gaat dan ook volop door met overwerken en het zoeken naar nieuwe examinatoren.

Tips

Tips voor een goede voorbereiding vind je bij de Rijbewijstips. Bekijk ook onze video’s ‘Waarop moet je letten bij het rijexamen’ en ‘De meestgemaakte fouten in het rijexamen. Heb je heel erg last van zenuwen? Veel kandidaten hebben goede ervaringen met een faalangstexamen.

(*)Toegevoegd op 04-10-2022

    Meer over Corona

    www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden

    feedback