Afhandeling Gezondheidsverklaring autorijbewijs* sneller door digitale informatie-uitwisseling met de arts

Afhandeling Gezondheidsverklaring autorijbewijs* sneller door digitale   informatie-uitwisseling met de arts

Vanaf juni ontvangen klanten die een autorijbewijs* willen halen of vernieuwen en langs een arts of medisch specialist moeten, nu ook ZorgDomein codes. Zo kunnen zij profiteren van de snelle, digitale informatie-uitwisseling met artsen en specialisten.

Hiervoor is het belangrijk dat klanten een arts of specialist zoeken die met ZorgDomein werkt en de ZD-codes die in de brief van het CBR staat meenemen naar hun afspraak. Ook klanten met diabetes, verminderde gezichtsscherpte, nierschade, inwendige ziekten of een ICD zullen meestal sneller geholpen worden, doordat zij automatisch een verwijzing of besluit ontvangen. Dit scheelt weken.

Op dit moment hebben veel klanten last van lange wachttijden bij de Gezondheidsverklaringen. Om klanten nu en in de toekomst aanzienlijk sneller en efficiënter te helpen, voert het CBR stapsgewijs een nieuwe online dienstverlening in voor de beoordeling van de rijgeschiktheid van bestuurders. Gezondheidsverklaringen van groot rijbewijs houders en 75-plussers worden sinds begin 2019 behandeld in het nieuwe systeem. Klanten voor wie een rijtest nodig is, gaan deze zomer als laatste groep over.

Sinds begin dit jaar ontving het CBR zo’n 60.000 meer Gezondheids-verklaringen dan voorspeld van klanten die de verklaring begrijpelijkerwijs vroegtijdig instuurden. Vanwege deze grote toestroom loopt nu ook in dit nieuwe systeem de medische beoordeling behoorlijk uit voor klanten als de informatie niet automatisch, maar door een CBR arts nader beoordeeld moet worden. We hebben onvoldoende medische capaciteit om dit op te kunnen vangen. Dit spijt ons. Uiteraard doet het CBR er alles aan om onze klanten op tijd te helpen.

* of aanhanger achter auto, motorrijbewijs of T-rijbewijs

feedback