Aanhoudingen in groot onderzoek naar fraude bij rijlessen en CBR-examens

Aanhoudingen in groot onderzoek naar fraude bij rijlessen en CBR-examens

Afgelopen week heeft de politie Amsterdam een groot onderzoek afgerond naar identiteitsfraude bij CBR-examens en rijles geven met een valse bevoegdheidspas.

Het onderzoek werd ingesteld nadat de politie in korte tijd diverse personen aanhield voor het rijles geven met een vervalste bevoegdheidspas en na diverse aangiftes die het CBR eerder deed van identiteitsfraude bij theorie- en praktijkexamens. De identiteit-fraudes kwamen aan het licht tijdens de identiteitscheck door CBR-medewerkers. Zij troffen op verschillende locaties in het land ID-bewijzen aan die wel (bijna) alle echtheids-kenmerken bevatten maar op professionele wijze waren vervalst.

Aanhoudingen

De afgelopen week konden er in het onderzoek vier verdachten worden aangehouden. Ook zijn er lesauto’s, contant geld en diverse vervalste ID-bewijzen inbeslaggenomen voor verder onderzoek.

Zero tolerance

Het CBR hanteert een zero-tolerance beleid als het fraude gaat. Wij doen altijd aangifte bij de politie en werken nauw samen met Politie en Openbaar Ministerie. Iemand die geslaagd is voor het theorie- en praktijkexamen van het CBR, begrijpt de verkeersregels, heeft inzicht in het verkeer en herkent gevaar. Daar moeten wij als samenleving van op aan kunnen. Als blijkt dat personen onterecht in het bezit zijn gekomen van het rijbewijs onderneemt het CBR vanzelfsprekend actie.

Lees hier meer over fraudepreventie bij het CBR en het bericht van de politie Amsterdam

feedback