Meest gestelde vragen coronavirus

Rijbewijs halen - beroepsexamens

Kan ik mijn reservering annuleren voor het beroepsexamen, ik heb me niet voldoende kunnen voorbereiden?

Dit kan in overleg met je opleider.

Taxi-kandidaten die zelf het examen hebben gereserveerd, kunnen het examen voorlopig kosteloos annuleren.

Hoe reserveer ik een praktijkexamen voor beroepsvervoer?

Een nieuw praktijkexamen reserveert u via de opleider. Taxi-kandidaten die zelf het examen reserveren, kunnen dit doen via Mijn CBR. Zie ook Beroepsexamen reserveren. Het opnieuw inplannen van uw gereserveerde examen kan een dag na uw oorspronkelijke examendatum.

Ik ben beroepschauffeur en mijn rijbewijs verloopt bijna omdat ik niet gekeurd kan worden, wat nu?

Dat is ontzettend vervelend. Als u bent verwezen naar een specialist die niet meer keurt, kunt u contact opnemen met onze Klantenservice. U ontvangt dan van ons een nieuwe verwijzing. Om te voorkomen dat mensen door de maatregelen tegen het coronavirus niet meer kunnen rijden heeft de Europese Commissie besloten om de geldigheid van alle Europese rijbewijzen te verlengen. Deze regeling geldt alleen voor rijden binnen de Europese Unie. De nieuwe verloopdatum die u kunt aanhouden is afhankelijk van de verloopdatum die op uw rijbewijs staat:

  • Het rijbewijs verliep in de periode tussen 1 februari en 1 juni 2020: het rijbewijs is nog geldig tot 1 juli 2021.
  • Het rijbewijs verliep in de periode vanaf 1 juni tot 1 september 2020: het rijbewijs is nog 13 maanden na de verloopdatum geldig.
  • Het rijbewijs verliep of verloopt in de periode vanaf 1 september 2020 tot 1 juli 2021: het rijbewijs is nog 10 maanden na de verloopdatum geldig.

U hoeft niet langs de gemeente of de RDW om deze nieuwe geldigheid te krijgen.

De regeling geldt niet voor rijbewijzen die zijn ingevorderd, geschorst of ongeldig verklaard, bijvoorbeeld vanwege een ernstige verkeersovertreding, alcoholgebruik in het verkeer of het besluit ‘niet rijgeschikt’ door het CBR.

Bekijk in het overzicht wat de afspraken zijn per beroepsgroep.

feedback