Meest gestelde vragen coronavirus

Medische keuringen

Hoe zit het met de medische beoordeling (van Gezondheidsverklaringen)?

Voor de medische beoordeling voor het rijbewijs werken onze medewerkers zoveel mogelijk thuis en verspreid over de kantoren. Zo kunnen we alle klanten blijven helpen.

Ik moet naar een arts of specialist voor een keuring of onderzoek. Kunnen dit soort afspraken nu wel doorgaan?

Door de maatregelen tegen het coronavirus kan het zijn dat er minder artsen beschikbaar zijn of dat u te maken krijgt met een langere wachttijd. Het CBR heeft het rapport van een keurend arts of medisch specialist nodig voor uw medische beoordeling. Kunt u niet terecht bij een arts of specialist, neem dan contact op met onze Klantenservice.

Om te voorkomen dat mensen door de maatregelen tegen het coronavirus niet meer kunnen rijden heeft de Europese Commissie besloten om de geldigheid van alle Nederlandse rijbewijzen te verlengen. Deze regeling geldt alleen voor rijden binnen de Europese Unie. De nieuwe verloopdatum die u kunt aanhouden is afhankelijk van de verloopdatum die op uw rijbewijs staat:

  • tussen 1 februari t/m 31 mei 2020: het rijbewijs was geldig tot 1 juli 2021.
  • tussen 1 juni t/m 31 augustus 2020: het rijbewijs is nog 13 maanden geldig vanaf de einddatum op het rijbewijs.
  • Tussen 1 september 2020 t/m 30 juni 2021: het rijbewijs is nog 10 maanden geldig vanaf de einddatum op het rijbewijs.

Hier komt voor beroepschauffeurs bij:

  • een einddatum tussen 1 juli en 31 oktober 2021: het CDE-rijbewijs en/of de code 95 is nog 10 maanden geldig vanaf de einddatum op het rijbewijs.

U hoeft niet langs de gemeente of de RDW om deze nieuwe geldigheid te krijgen.

De regeling geldt niet voor rijbewijzen die zijn ingevorderd, geschorst of ongeldig verklaard, bijvoorbeeld vanwege een ernstige verkeersovertreding, alcoholgebruik in het verkeer of het besluit ‘niet rijgeschikt’ door het CBR.

Kan een keuring of onderzoek ook op afstand plaatsvinden?

Het is de verantwoordelijkheid van de arts die de keuring verricht, om medische feiten op een verantwoorde manier te verkrijgen. Daarvoor hoef je niet altijd bij elkaar te komen. De keuze om keuringen op een andere manier te doen, is aan de arts die de keuring uitvoert. U kunt hierbij het beste contact opnemen met die arts.

Ik krijg een herinneringsbrief voor mijn keuring, maar de arts naar wie ik verwezen ben, doet op dit moment geen keuring meer. Wat moet ik nu?

Als u bent verwezen naar een arts die niet meer keurt, kunt u contact opnemen met onze Klantenservice. U ontvangt dan van ons een nieuwe verwijzing.

Kan mijn onderzoek naar de praktische rijgeschiktheid (rijtest) doorgaan?

In lijn met het besluit van het kabinet om de coronamaatregelen te versoepelen, gaan alle rijtesten weer door bij het CBR vanaf 3 maart.

feedback