Laatste nieuws

Meest gestelde vragen coronavirus

Op 21 januari is een verlenging van de coulance bekendgemaakt door minister van Nieuwenhuizen. Deze informatie moet nog worden verwerkt op onze webpagina’s.

De theorie- en praktijkexamens, tussentijdse toetsen en rijtesten gaan in ieder geval tot en met dinsdag 9 februari niet door bij het CBR door corona. Dit geldt ook voor alle beroepsexamens, nascholingscursussen en de cursussen ‘Alcohol’ en ‘Verantwoord rijgedrag’. Na de lockdown kan alles zonder extra kosten worden ingehaald.

De afgelasting geldt niet voor de medische beoordelingen. Die gaan gewoon door.

Houd ook de nieuwspagina in de gaten; abonneren is mogelijk.

Rijbewijs halen - theorie-examens

Kan mijn theorie-examen doorgaan?

Nee, je kunt op dit moment geen theorie-examen doen. Het CBR volgt de besluiten van het kabinet. Daarom gaan alle examens en toetsen in ieder geval tot en met 9 februari niet door. Hiermee wil het CBR de verdere verspreiding van het coronavirus tegengaan. Dit doen we voor jouw en onze veiligheid.

Mijn theorie-examen kon niet doorgaan door de lockdown, wat nu?

In ieder geval tot en met 9 februari gaan examens niet door. Staat in deze periode jouw theorie-examen gepland? Dan kun je dat examen inhalen na de lockdown. Na de dag dat je eigenlijk theorie-examen zou doen krijg je van ons een e-mail. Je kunt vanaf die dag een nieuw examen inplannen. Dit doe je via Mijn CBR en is zonder extra kosten. Dat laatste geldt ook als je examen verplaatst wordt van 2020 naar 2021. Heb je het theorie-examen via een opleider gereserveerd? Dan krijg je na je uitgestelde examen van ons een mail dat je opleider weer een nieuw examen voor je kan inplannen. Het CBR rekent hiervoor geen extra kosten. Informeer voor de zekerheid bij je opleider of die kosten in rekening brengt.

Wat als mijn theorie-examenresultaat verloopt door het uitstellen van mijn examen door het coronavirus?

Voor uitslagen van theorie-examens voor de categorieën auto, motor, bromfiets, vrachtauto, bus en tractor geldt het volgende:

 • Als de geldigheidsduur is vervallen in de periode van 1 juni 2020 tot en met 31 december 2020, blijft de uitslag in ieder geval geldig tot en met 31 maart 2021.
 • Als de geldigheidsduur vervalt in de periode van 1 januari 2021 tot en met 30 april 2021, blijft de uitslag in ieder geval geldig tot en met 30 september 2021.

Je kunt de aangepaste geldigheid zien op Mijn CBR en je opleider kan dit zien in TOP internet.

Mijn theorie-examen kon niet doorgaan door de lockdown, krijg ik straks voorrang op anderen?

Stond jouw examen gepland in de periode van 15 december 2020 tot en met 9 februari 2021? Dan zorgen we ervoor dat je vanaf de dag na je uitgestelde examen een inhaalexamen kunt reserveren. Hiervoor hebben we speciale plekken in de periode van 10 februari tot en met 15 mei. Zo krijg je voorrang op kandidaten bij wie het examen later wordt uitgesteld. Je krijgt ook voorrang op kandidaten die nog geen reservering hebben.

Had je geen examen gepland in de periode van 15 december 2020 tot en met 9 februari 2021 en wil je een nieuw examen plannen? Dan kan je al wel je examen reserveren via Mijn CBR, maar kan je pas examen doen vanaf 17 mei.

Rijbewijs halen – praktijkexamens

Wat als mijn voldoende resultaat van het motorexamen voertuigbeheersing verloopt door het uitstellen van een examen?

 • Als in de periode van 1 juni tot en met 31 december 2020 het voldoende resultaat van je motorexamen voertuigbeheersing verloopt, dan blijft dat geldig tot en met 31 maart 2021.
 • Als in de periode van 1 januari 2021 tot en met 30 april 2021 het voldoende resultaat van je motorexamen voertuigbeheersing verloopt, dan blijft dat geldig tot en met 30 september 2021.

Je kunt de aangepaste geldigheid zien op Mijn CBR en je opleider kan dit zien in TOP internet.

Kan mijn praktijkexamen/toets doorgaan?

Nee, je kunt op dit moment geen praktijkexamen/toets doen. Het CBR volgt de besluiten van het kabinet. Daarom gaan alle examens en toetsen in ieder geval tot en met 9 februari niet door. Hiermee wil het CBR de verdere verspreiding van het coronavirus tegengaan. Dit doen we voor jouw en onze veiligheid.

Mijn praktijkexamen/toets kon niet doorgaan door de lockdown, wat nu?

In ieder geval tot en met 9 februari gaan examens niet door. Staat in deze periode jouw praktijkexamen gepland? Dan kun je dat examen inhalen na de lockdown. Na je uitgestelde examen krijg je van ons een mail dat je opleider weer een nieuw examen voor je kan inplannen. Het CBR rekent hiervoor geen extra kosten. Informeer voor de zekerheid bij je opleider of die kosten in rekening brengt.

Mijn praktijkexamen/toets kan niet doorgaan door de lockdown, krijg ik straks voorrang op anderen?

Stond je praktijkexamen/toets gepland in de periode van 15 december 2020 tot en met 9 februari 2021? Dan zorgen we ervoor dat je opleider vanaf de dag na je uitgestelde examen een inhaalexamen kan reserveren. Hiervoor hebben we speciale plekken in de periode van 10 februari tot en met 15 mei. Zo krijg je voorrang op kandidaten bij wie het examen later wordt uitgesteld. Je krijgt ook voorrang op kandidaten die nog geen reservering hebben.

Rijbewijs halen - beroepsexamens

In navolging van het kabinetsbesluit om de lockdown door corona te verlengen, gaan de theorie- en praktijkexamens in ieder geval tot en met 9 februari niet door bij het CBR. Dit geldt ook voor alle beroepsexamens.

Kan ik mijn reservering annuleren voor het beroepsexamen, ik heb me niet voldoende kunnen voorbereiden?

Dit kan in overleg met je opleider.

Taxi-kandidaten die zelf het examen hebben gereserveerd, kunnen het examen voorlopig kosteloos annuleren.

Hoe reserveer ik een praktijkexamen voor beroepsvervoer?

Een nieuw praktijkexamen reserveert u via de opleider. Taxi-kandidaten die zelf het examen reserveren, kunnen dit doen via Mijn CBR. Zie ook Beroepsexamen reserveren. Het opnieuw inplannen van uw gereserveerde examen kan een dag na uw oorspronkelijke examendatum.

Ik ben beroepschauffeur en mijn rijbewijs verloopt bijna omdat ik niet gekeurd kan worden, wat nu?

Dat is ontzettend vervelend. Als u bent verwezen naar een specialist die niet meer keurt, kunt u contact opnemen met de klantenservice. U ontvangt dan van ons een nieuwe verwijzing.

Om te voorkomen dat mensen door de maatregelen tegen het coronavirus niet meer kunnen rijden heeft de Europese Commissie besloten om de geldigheid van alle EU-rijbewijzen, die in de periode vanaf 1 februari tot en met 30 november 2020 verlopen, met negen maanden te verlengen. Die negen maanden gaan in vanaf de verloopdatum op het rijbewijs. De nieuwe maatregel geldt niet voor rijbewijzen die zijn ingevorderd of geschorst, bijvoorbeeld vanwege een ernstige verkeersovertreding of alcoholgebruik in het verkeer. Ook buiten Europa geldt deze regeling niet.

Bekijk in het overzicht wat de afspraken zijn per beroepsgroep

Praktijktoetsen en nascholingscursussen

Nacholingscursusses en praktijktoetsen kunnen in ieder geval tot en met 9 februari niet worden uitgevoerd.

Nascholing

Nascholing (code 95): in ieder geval tot en met 9 februari zijn de praktijktoetsen- en trainingen niet meer toegestaan, net als theoriecursussen. Dit heeft te maken met de maatregel om rijexamens te stoppen en de scholen te sluiten.

Dagdelen en e-learning

Opgeknipte nascholingscursussen en cursussen met e-learning moeten normaal gesproken binnen tien kalenderdagen zijn afgerond. Wanneer u door de lockdown het tweede/klassikale dagdeel niet binnen de 10-dagentermijn kunt afronden, dan mag u dit uitstellen tot 1 april 2021. U hoeft hiervoor niets te doen. Cursisten kunnen wel starten met het e-learningdeel van een nascholingscursus. Het afsluitende dagdeel vindt plaats ná de sluitingsperiode en vóór 1 april 2021.

Verlenging geldigheid verlopen rijbewijs

Kan ik blijven rijden met een verlopen rijbewijs omdat ik niet gekeurd kan worden?

Om te voorkomen dat mensen door de maatregelen tegen het coronavirus niet meer kunnen rijden heeft de Europese Commissie besloten om de geldigheid van alle Nederlandse-rijbewijzen, die in de periode vanaf 1 februari tot en met 30 november 2020 verlopen, met negen maanden te verlengen. Die 9 maanden gaan in vanaf de verloopdatum op het rijbewijs. Buiten Europa geldt deze regeling niet.

Voor wie geldt deze Europese coulance?

Deze coulance geldt voor iedereen met een Nederlands rijbewijs dat verlopen is tussen 1 februari 2020 en 1 december 2020. Zij mogen 9 maanden langer doorrijden of totdat het CBR een besluit heeft genomen over hun rijgeschiktheid.

Kan ik met een verlopen rijbewijs deelnemen aan een praktijktraining voor de code 95?

Als de geldigheid van uw rijbewijs is verlopen in de periode vanaf 1 februari tot en met 30 november 2020, dan kunt u met het verlopen rijbewijs deelnemen aan de praktijktraining voor de code 95. Houd er rekening mee dat u náást het rijbewijs een geldig identiteitsbewijs meeneemt.

75plus-regeling: voor mensen die in de administratieve verlenging (code 106) vallen geldt:

Valt u in de 106 regeling en is uw rijbewijs verlopen tussen 1 februari 2020 en 30 november 2020 dan valt u (ook) in de tijdelijke Europese regeling. U kunt dan in het buitenland rijden. Is uw rijbewijs vóór 1 februari 2020 verlopen dan valt u niet in deze regeling maar blijft de regeling van code 106 geldig.

Zie ook onze webpagina: blijven rijden met een verlopen rijbewijs

U mag als uw rijbewijs verloopt, blijven rijden tot het moment dat het CBR een besluit heeft genomen over uw rijgeschiktheid, tot maximaal 12 maanden na de verloop datum van het rijbewijs.

Lees er hier meer over.

Geldt de regeling mbt het verlengen van de geldigheid van het rijbewijs voor iedereen met een verlopen rijbewijs?

Alle bestuurders met een Nederlands rijbewijs van wie de geldigheidsduur van het rijbewijs verloopt in de periode van 1 februari 2020 tot en met 30 november 2020, mogen 9 maanden nadat het rijbewijs verlopen is in de landen van de EU blijven rijden.

De regeling geldt niet voor bestuurders die via de politie bij het CBR zijn gemeld en waarvan het rijbewijs is ingevorderd, ingehouden, geschorst of ongeldig is verklaard. De regeling geldt ook niet wanneer het CBR een bestuurder een maatregel heeft opgelegd, zoals bijvoorbeeld een cursus of onderzoek.

Hoe weet ik zeker of ik kan blijven rijden met een verlopen rijbewijs? Kan ik dat ergens bekijken?

Alle bestuurders met een Nederlands rijbewijs van wie de geldigheidsduur van het rijbewijs verloopt in de periode van 1 februari tot en met 30 november 2020, mogen 9 maanden in de landen van de EU blijven rijden met een verlopen rijbewijs. Dat geldt niet in een aantal uitzonderingssituaties (zie hierboven). Twijfelt u? Dan kunt u contact opnemen met onze klantenservice.

Kan ik langer rijden met mijn rijbewijs van buiten de EU?

Door de maatregelen rondom corona is het niet altijd mogelijk om in het bezit te komen van een Nederlands rijbewijs, terwijl men maar 185 dagen gebruik mag maken van een rijbewijs van buiten de EU. Daarom heeft de Europese Commissie eerder besloten dat mensen met een niet-EU-rijbewijs, langer dan 185 dagen met hun rijbewijs van buiten de EU in Nederland mochten rijden. Deze regeling was geldig tot 1 oktober 2020. Vanaf 1 oktober 2020 is het daarom niet mogelijk om langer dan 185 dagen te blijven rijden met een rijbewijs van buiten de EU.

  Een rijbewijs van buiten de EU kunt u in sommige gevallen omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Lees meer informatie bij de RDW op 'Buitenlands rijbewijs omwisselen naar Nederlands rijbewijs'. In andere gevallen moet u een theorie- en praktijkexamen doen.

  Medische keuringen

  En hoe zit het met de medische beoordeling (van Gezondheidsverklaringen)?

  Voor de medsiche beoordeling voor het rijbewijs werken onze medewerkers zoveel mogelijk thuis en verspreid over de kantoren. Zo kunnen we zoveel mogelijk klanten blijven helpen.

  Ik moet naar een arts of specialist voor een keuring of onderzoek. Kunnen dit soort afspraken nu wel doorgaan?

  Door de maatregelen tegen het coronavirus kan het zijn dat er minder artsen beschikbaar zijn of dat u te maken krijgt met een langere wachttijd. Het CBR heeft het rapport van een keurend arts of medisch specialist nodig voor uw medische beoordeling. Kunt u niet terecht bij een arts of specialist, neem dan contact op met onze klantenservice. Om te voorkomen dat mensen door de maatregelen tegen het coronavirus niet meer kunnen rijden heeft de Europese Commissie besloten om de geldigheid van alle Nederlandse rijbewijzen, die in de periode vanaf 1 februari tot en met 30 november 2020 verlopen, met negen maanden te verlengen. Die 9 maanden gaan in vanaf de verloopdatum op het rijbewijs. Buiten Europa geldt deze regeling niet.

  Lees er hier meer over.

  Kan een keuring of onderzoek ook op afstand plaatsvinden?

  Het is de verantwoordelijkheid van de arts die de keuring verricht, om medische feiten op een verantwoorde manier te verkrijgen. Daarvoor hoef je niet altijd bij elkaar te komen. De keuze om keuringen op een andere manier te doen, is aan de arts die de keuring uitvoert. U kunt hierbij het beste contact opnemen met die arts.

  Ik krijg een herinneringsbrief voor mijn keuring, maar de arts naar wie ik verwezen ben, doet op dit moment geen keuring meer. Wat moet ik nu?

  Als u bent verwezen naar een arts die niet meer keurt, kunt u contact opnemen met onze klantenservice. U ontvangt dan van ons een nieuwe verwijzing.

  Kan mijn onderzoek naar de praktische rijgeschiktheid (rijtest) doorgaan?

  Nee, u kunt op dit moment geen rijtest doen. Het CBR volgt de besluiten van het kabinet. Daarom gaan alle rijtesten tot en met in ieder geval 9 februari niet door. Hiermee wil het CBR de verdere verspreiding van het coronavirus tegengaan. Dit doen we voor uw en onze veiligheid. Kandidaten die in deze periode een rijtest gepland hebben, worden of zijn hierover geïnformeerd.

  Mijn rijtest kan niet doorgaan door de lockdown, wat nu?

  Deze situatie duurt in ieder geval tot en met 9 februari. Alle rijtesten kunnen worden ingehaald als het weer veilig is. Na de dag dat u eigenlijk een rijtest zou doen, kunt u weer een nieuwe rijtest inplannen. U ontvangt hierover een bericht van het CBR.

  Mijn rijtest kan niet doorgaan door de lockdown, krijg ik straks voorrang op anderen?

  Stond uw rijtest gepland in de periode van 15 december 2020 tot en met 9 februari 2021? Dan zorgen we ervoor dat u na 9 februari eerder uw rijtest kunt reserveren dan kandidaten die nog geen reservering hebben.

  Cursussen en onderzoeken

  Gaat in verband met het coronavirus mijn (korte) cursus alcohol en verkeer, cursus verantwoord rijgedrag of onderzoek door?

  Nee, u kunt op dit moment geen cursus doen. Het CBR volgt de besluiten van het kabinet. Daarom gaan alle cursussen in de periode tot en met 9 februari niet door. Hiermee wil het CBR de verdere verspreiding van het coronavirus tegengaan. Dit doen we voor uw en onze veiligheid. Kandidaten die in deze periode een cursus gepland hebben, worden of zijn hierover geïnformeerd. De cursussen die niet door kunnen gaan, worden opnieuw ingepland als het weer veilig is.

  Gaat in verband met het coronavirus mijn onderzoek door?

  Alle rijvaardigheidsonderzoeken gaan in ieder geval in de periode tot en met 9 februari niet door. Kandidaten die in deze periode een rijvaardigheidsonderzoek gepland hebben, worden of zijn hierover geïnformeerd. De onderzoeken die niet door kunnen gaan, worden opnieuw ingepland als het weer veilig is.

  De andere onderzoeken (drugs-, alcohol-, en medische onderzoeken) kunnen vooralsnog wel doorgaan. In verband met de maatregelen tegen het coronavirus kan het zijn dat er minder artsen beschikbaar zijn of dat u te maken krijgt met een langere wachttijd.

  Overig

  Ik mag mijn rijbewijs verlengen, kan ik nog wel terecht bij mijn gemeente?

  Vanwege de landelijke maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is de dienstverlening van veel gemeenten aangepast. Via de website van uw gemeente kunt u zien of, en zo ja wanneer, het gemeentehuis geopend is. Bij de meeste gemeenten kunt u alleen nog langskomen op afspraak, wanneer dit écht noodzakelijk is en u anders in de problemen komt. De meeste inloopbalies zijn gesloten. Heeft u (milde) verkoudheidsklachten? Verzet de afspraak en kom als u weer beter bent.

  In de meeste situaties heeft u na dagtekening van de besluitbrief over de registratie van de Verklaring van Geschiktheid van het CBR een jaar de tijd om uw rijbewijs aan te vragen bij de gemeente. Dit staat in de brief die u van het CBR ontvangt.

  Meer over corona

  www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden

  feedback