Laatste nieuws

Meest gestelde vragen coronavirus

Waarom stopt het CBR met het afnemen van theorie- en praktijkexamens?

Alle experts raden aan om deze dagen zo min mogelijk sociale contacten te hebben. Door tijdelijk geen examens af te nemen, hopen we verdere verspreiding van het coronavirus in te dammen. CBR handelt hiermee in lijn met de buurlanden. Ook België, Duitsland en Frankrijk hebben de rijexamens afgelast. Het uitstellen van de theorie- en praktijkexamens duurt in ieder geval tot en met 28 april. Dit geldt ook voor de tussentijdse toetsen, rijtesten, beroepsexamens en cursussen (alcohol en verantwoord rijgedrag). Het is op dit moment nog onzeker wanneer dit wel weer mogelijk zal zijn.

Wat als mijn theoriecertificaat verloopt door het uitstellen van een examen?

Als het theoriecertificaat is verlopen op het moment dat het uitgestelde rijexamen wordt afgenomen mag je met dit verlopen certificaat rijexamen doen. Het CBR is in overleg met alle relevante partijen om te bepalen hoe lang het theoriecertificaat geldig moet blijven door de maatregelen tegen het coronavirus.

Wat als mijn voldoende resultaat van het motorexamen voertuigbeheersing voorloopt door het uitstellen van een examen?

Als het voldoende resultaat van het examen voertuigbeheersing is verlopen op het moment dat het uitgestelde motorexamen wordt afgenomen mag je met dit verlopen resultaat motorexamen doen. Het CBR is in overleg met alle relevante partijen om te bepalen hoe lang het resultaat geldig moet blijven door de maatregelen tegen het coronavirus.

En hoe zit het met de medische beoordeling (van Gezondheidsverklaringen)?

De afgelasting geldt niet voor alle CBR-diensten. Medewerkers van de afdeling Rijgeschiktheid werken zoveel mogelijk verspreid over de kantoren. Zo kunnen we zoveel mogelijk klanten blijven helpen met hun medische beoordeling voor het rijbewijs en beperken/minimaliseren we de risico’s.

Kan ik al een nieuw examen reserveren voor ná 28 april?

Om een run op examens na 28 april te voorkomen, is het reserveren en verplaatsen van examens, toetsen en rijtesten voorlopig niet mogelijk. We informeren onze klanten zodra we meer duidelijkheid kunnen bieden.

Hoe informeert het CBR alle kandidaten en opleiders?

Waar mogelijk informeren we onze klanten persoonlijk, via sms, e-mail of telefonisch. Het gaat dan om alle klanten tot en met 28 april.

En klanten van na 28 april?

We willen onze klanten zo goed en compleet mogelijk informeren. Zodra we meer duidelijkheid kunnen geven zullen we dat direct doen.

Wat betekent dit voor de wachttijden bij de examens en toetsen?

Op dit moment zijn de wachttijden voor de praktijkexamens nog relatief kort. Maar we moeten er serieus rekening mee gaan houden dat ze door deze maatregel langer gaan worden. Wij vragen hiervoor begrip. Wij gaan voor de uitgestelde examens, rijtesten en toetsen extra capaciteit inzetten zodra we weer aan het werk kunnen.

Hebben de maatregelen van CBR gevolgen voor de nascholingscursussen voor beroepschauffeurs?

Door het besluit om scholen te sluiten, worden de nascholingscursussen voor beroepschauffeurs niet meer geregistreerd. Dit betekent dat de gevolgde cursussen vanaf 17 maart niet meetellen voor de code 95. Dit geldt in ieder geval tot en met 28 april.

Gaat in verband met het coronavirus mijn (korte) cursus alcohol en verkeer, cursus verantwoord rijgedrag of onderzoek door?

Nee. Alle cursussen zijn uitgesteld de komende periode. Dat geldt ook voor cursussen die al gestart zijn. Ook geplande nagesprekken zijn geannuleerd. Zodra het mogelijk is weer de cursussen te plannen, ontvangt u hierover bericht. Het is op dit moment nog onzeker wanneer dit mogelijk zal zijn.

Ik heb een keuringsafspraak bij een arts of specialist. Gaat deze door?

Veel artsen bieden alleen nog zorg als dat medisch noodzakelijk is. U kunt het beste contact opnemen met uw arts of specialist, om te vragen of de afspraak doorgaat.

Ik kan geen afspraak meer maken voor een keuring of onderzoek. Wat nu?

Helaas kunnen sommige artsen of specialisten op dit moment niet meer keuren in verband met de maatregelen tegen het coronavirus. Het CBR heeft het rapport van een keurend arts of medisch specialist nodig voor uw medische beoordeling. Het zal hierdoor spijtig genoeg langer duren voordat u een besluit van het CBR ontvangt. Het CBR heeft de termijn waarbinnen de medische rapportages binnen moeten zijn momenteel verlengd. Dit betekent dat de rapportage nu binnen 12 weken, nadat u de verwijzing heeft ontvangen, bij het CBR moet zijn. U kunt de klantenservice bellen om te voorkomen dat uw dossier wordt gesloten en om te bespreken wat de eventuele mogelijkheden zijn.

Kan ik blijven rijden met een verlopen rijbewijs omdat ik niet gekeurd kan worden?

Nee, u mag niet rijden met een verlopen rijbewijs. Als u dat toch doet, riskeert u een bekeuring door de politie. Ook loopt u de kans dat uw verzekering niets uitkeert bij ongevallen.

Ik krijg een herinneringsbrief voor mijn keuring, maar de arts waar ik naar verwezen ben, doet op dit moment geen keuring meer. Wat moet ik nu?

Indien u bent verwezen naar een arts die niet meer keurt, kunt u contact opnemen met de klantenservice. U ontvangt dan van ons een nieuwe verwijzing.

Ik ben beroepschauffeur en mijn rijbewijs verloopt bijna omdat ik niet gekeurd kan worden, wat nu?

Dat is ontzettend vervelend. Indien u bent verwezen naar een specialist die niet meer keurt, kunt u contact opnemen met de klantenservice.
U ontvangt dan van ons een nieuwe verwijzing.

Tevens is het CBR in overleg met het ministerie van IenW om te bespreken wat er gedaan kan worden aan de verminderde beschikbaarheid van keurend artsen en keurend specialisten.

Meer over corona

In lijn met het kabinetsbesluit annuleert het CBR tot en met tenminste 28 april alle theorie- en praktijkexamens, tussentijdse toetsen, rijtesten en cursussen (alcohol en verantwoord rijgedrag). Dit geldt ook voor alle beroepsexamens en de registratie van nascholingscursussen (code 95).
Rijlessen zijn sinds maandag 23 maart verboden.
Het CBR annuleert tot en met tenminste 6 april alle theorie- en praktijkexamens, tussentijdse toetsen, rijtesten en cursussen (alcohol en verantwoord rijgedrag). Dit geldt ook voor alle beroepsexamens en de registratie van nascholingscursussen (onder andere code 95).
CBR heeft voor het hele land meer dan 80.000 theorie- en praktijkexamens, tussentijdse toetsen, rijtesten en alcohol- en verkeersgedragcursussen geschrapt voor de periode van 16 tot en met 31 maart. Binnenkort besluit CBR of er na 31 maart weer examens afgenomen kunnen worden, of dat de periode van afgelasting wordt verlengd.
Vanwege de recente ontwikkelingen rondom Corona annuleert CBR in het hele land vanaf maandag 16 maart alle theorie- en praktijkexamens, tussentijdse toetsen, rijtesten en cursussen (alcohol en verantwoord rijgedrag). Dit geldt ook voor alle beroepsexamens.
Wanneer u de komende weken een afspraak heeft met een arts voor een keuring betreffende de rijgeschiktheid raden wij u aan om contact op te nemen met de desbetreffende arts of specialist om te horen of de keuring doorgaat.
Het praktijkexamencentrum van CCV in Zwolle verhuist per 16 maart 2020 naar een andere, tijdelijke locatie.
Het CBR neemt extra maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Dit doen we om de gezondheid van onze medewerkers en klanten zoveel mogelijk te waarborgen.
Afgelopen vrijdag (6 maart) heeft het RIVM een aanwijzing afgegeven voor inwoners van de provincie Noord-Brabant. Om verdere verspreiding van het virus in de provincie Noord-Brabant te voorkomen, wordt inwoners uit voorzorg het volgende geadviseerd: Heb je klachten van verkoudheid, hoesten of koorts, beperk dan je sociale contacten.

www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden

feedback