Dossiers

Het autotheorie-examen

Iedereen die zijn autorijbewijs wil halen, moet onder andere het theorie-examen voldoende maken. Af en toe krijgen we vragen over dit examen waarop we hieronder ingaan.

Is het theorie-examen te moeilijk?

Circa 95% van alle kandidaten slaagt uiteindelijk. Een goede voorbereiding is het halve werk. De lesstof is niet eenvoudig. De manier waarop we de vragen stellen wel. We gebruiken veel beeld en zo min mogelijk tekst. Zo is het voor jou meteen duidelijk wat we vragen, net als in het verkeer. De tekst die we gebruiken is op taalniveau B1. De overgrote meerderheid van de bevolking begrijpt teksten op taalniveau B1.

Uit welke onderdelen bestaat het theorie-examen?

Het theorie-examen voor de auto heeft drie onderdelen: gevaarherkenning, kennis en inzicht. Het zwaartepunt ligt op het onderdeel inzicht, het onderdeel met alle belangrijke onderwerpen zoals bijvoorbeeld voorrang. Je bent geslaagd als je voor elk onderdeel een voldoende haalt. Als je net je autorijbewijs hebt gehaald, heb je het niet gemakkelijk. Deskundigen zeggen dat je pas na zo’n 100.000 kilometers voldoende rijervaring hebt om verkeerssituaties te kunnen voorspellen en in te schatten. Een goede basis is dus belangrijk. Met voldoende kennis van de verkeersregels, inzicht hebben, gevaren herkennen en kunnen vermijden, kun jij de eerste jaren veilig op weg. En dat toetsen wij bij je theorie-en je praktijkexamen.

Interactief examen

Ook de antwoordmogelijkheden zijn kort en duidelijk. Daarnaast zitten er veel interactieve vragen in het examen. Bijvoorbeeld sleepvragen of aanwijsvragen: je sleept het goede antwoord naar een plaats in een afbeelding of wijst het goede antwoord aan. Zo is er nog minder tekst nodig. En kunnen wij beter meten of jij het snapt.

Instinkers en strikvragen?

Wij kunnen niet bedenken waarom wij dat zouden willen. Als jij inzicht hebt, de regels kent en ze kunt toepassen dan willen wij dat je slaagt. Daarom zijn wij erg streng voor onszelf. Elke nieuwe vraag legt een lange weg af voordat hij mee mag doen in het examen.

  • Het begint bij de wet. Want die bepaalt welke onderwerpen er in het examen moeten.
  • Als de vraag is gemaakt gaat hij naar een college van deskundigen. Zij beoordelen of de vraag duidelijk is, voor iedereen te snappen is, geen dubbele bodem heeft, et cetera.
  • Proefdraaien. Elke nieuwe vraag draait een tijdje voor spek en bonen mee in een echt examen. Hij telt niet mee voor de uitslag maar kandidaten weten niet welke vraag het is. Zo kunnen wij precies meten of de vraag begrijpelijk is en doet wat hij moet doen.
  • Voldoet de vraag niet aan één van de eisen, dan komt hij niet terug in het examen.

Ezelsbruggetjes, ja graag!

Sommige ezelsbruggetjes zijn heel handig om te kennen. Bijvoorbeeld “korte bocht, gaat voor de lange bocht” of een “rode rand op een verkeersbord” betekent altijd extra opletten. Handig om die bij je voorbereiding goed te onthouden. Maar laat je niet wijsmaken dat je bij sommige partijen ook allerhande CBR-examentrucjes kunt krijgen. Wij laten alle theorie-examens regelmatig en wetenschappelijk onderzoeken op ongewenste voorspelbaarheden.

Voorbereiden moet!

Er zijn verschillende manieren om te leren voor het theorie-examen auto. Je kunt zelf kiezen welke manier het beste bij je past. Zo kun je theorielessen volgen bij je rijschool of zelf leren uit een theorieboek. Vraag je rijschool om advies. We raden je aan om tijdens het leren al gelijk te oefenen door zelf vragen te bedenken en door oefenexamens te maken. Let op! De echte examenvragen zijn altijd anders dan de oefenvragen.

Meer tijd nodig? Doe dan een individueel begeleid examen of examen met extra tijd

De meeste mensen doen het theorie-examen in de examenzaal. Maar soms heb je om bepaalde redenen extra tijd nodig bij je theorie-examen, omdat je bijvoorbeeld faalangst hebt of autisme. Wil je weten welk examen het best bij je past? Bekijk dan het overzicht met theorie-examens op de CBR-website.

Tips:

  • Reserveer een theorie-examen zelf via Mijn CBR of laat dat door je rijschool doen. Pas op met andere reserveringssites voor theorie-examens, die vaak op de CBR-site lijken. Daar betaal je extra geld!