Drugs

Een drugstest bij politiecontrole: hoe werkt dat?

Als de politie vermoedt dat je drugs hebt gebruikt terwijl je autorijdt, moet je een drugstest doen. Je moet meewerken aan een speekseltest en eventueel een test van je pupillen, spraak en motoriek. Als het erop lijkt dat je drugs hebt gebruikt, moet je een bloedtest doen.

Wanneer moet ik een speekseltest doen?

De politie kan je tijdens een verkeerscontrole vragen om een speekseltest te doen. Er wordt dan gekeken of je onder invloed bent van drugs. Als de politie je vraagt om een speekseltest te doen, ben je verplicht om mee te werken.

Hoe werkt de speekseltest?

Tijdens een speekseltest wordt er met een wattenstaafje speeksel uit je mond gehaald. De politie test dit speeksel direct. Binnen een paar minuten weet de politie of je drugs hebt gebruikt. De test laat niet zien hoeveel drugs je hebt gebruikt. Hoelang drugs in je lichaam blijven, lees je op de pagina Hoelang blijven drugs in je bloed.

Wanneer moet ik een bloedtest doen?

Als uit de speekseltest of uit de test van je pupillen, spraak en motoriek blijkt dat je drugs hebt gebruikt, moet je meewerken aan een bloedonderzoek. Het bloedonderzoek laat zien hoeveel en welke drugs je je in je lichaam hebt. Wat er daarna gebeurt, lees je op de pagina Rijden onder invloed van drugs: dit zijn de gevolgen.