Alcohol

Rijden met alcohol op: mag dat?

Alcohol en autorijden is nooit een goede combinatie. De kans dat je een verkeersongeluk veroorzaakt, wordt al groter na één glas alcohol. Er zijn wettelijke grenzen: deze zeggen niet hoeveel drankjes je mag drinken, maar hoeveel alcohol je in je bloed mag hebben als je gaat rijden. Dat is voor jou heel lastig te meten. Niet drinken is altijd veiliger.

Tip: Het is makkelijker om je eerste biertje te laten staan dan je derde biertje.

Alcohol en verkeer: dit zegt de wet

Ben je een beginnende bestuurder? Dan mag je niet meer dan 0,2 promille (0,02 procent) alcohol in je bloed hebben als je autorijdt. Mannen bereiken dit na het drinken van ongeveer een standaardglas drank, vrouwen al bij minder dan een glas.

Wat is een standaardglas?

Standaardglazen (10 gram alcohol) met wijn (100ml), bier (250ml), sterke drank (35ml)

Een standaardglas is bijvoorbeeld 250 milliliter bier (een kwart liter), 100 milliliter wijn (eentiende liter) of een borrelglaasje sterke drank (35 milliliter). Al deze glazen bevatten ongeveer 10 gram pure alcohol. Een flesje bier telt dus als meer dan een glas. Je leest er meer over op de website ‘Alcoholinfo’ van het Trimbos-instituut.

Ben je geen beginnend bestuurder meer, dan geldt een wettelijke limiet van 0,5 promille. Dit bereiken mannen na het drinken van ongeveer 2 standaardglazen alcohol, vrouwen al bij iets minder.

Alcohol in je adem: µg/l
De toegestane hoeveelheid alcohol wordt ook wel uitgedrukt in µg/l (microgram per liter, vaak uitgesproken als uu-gee-el). Dat is de hoeveelheid alcohol in je adem. Als beginnende bestuurder is de limiet 88 µg/l, daarna 220 µg/l.

Hoe bereken ik mijn alcoholpromillage?

Op internet vind je veel promille-calculators of alcoholcalculators waarmee je je eigen promillage kunt uitrekenen. Vertrouw er niet volledig op. Het resultaat geeft een richting. Maar er zijn zoveel factoren die meespelen, dat het resultaat niet honderd procent betrouwbaar kan zijn. Er zijn ook alcoholtesters voor thuisgebruik op de markt. De kwaliteit daarvan varieert sterk en de betrouwbaarheid dus ook.

Beter is het om helemaal niet te drinken. Of een alcoholvrij drankje te pakken.

Rijden onder invloed in het buitenland

Rij je in het buitenland? Daar gelden andere, vaak strengere regels. Er zijn zelfs landen, bijvoorbeeld Tsjechië, waar je helemaal geen alcohol mag drinken als je gaat rijden. Kijk op de pagina’s met landeninformatie van de ANWB voor de actuele informatie.