Alcohol

Hoelang blijft alcohol in je bloed?

Een standaardglas alcohol blijft ongeveer 1,5 uur in je bloed. Ieder extra glas is 1,5 uur extra. Dit is de tijd die het lichaam nodig heeft om één glas af te breken. Bij meerdere glazen heeft het dus langer de tijd nodig. Dus: als je een avond stevig gedronken hebt, kun je de volgende ochtend nog niet veilig rijden. En ben je dus strafbaar.

Het komt ook voor dat glazen voller zitten dan normaal. Bijvoorbeeld een glas wijn dat tot de rand is volgeschonken. Dan duurt het dus langer dan 1,5 uur voordat de alcohol uit je bloed is.

Ik heb alcohol gedronken. Na hoelang mag ik weer rijden?

Het duurt ongeveer 1,5 uur voordat een standaardglas alcohol uit je bloed is. Dus drink je tussen 6 en 7 uur ‘s avonds drie glazen wijn, dan is de alcohol om ongeveer half 11 uit je bloed. Hoelang het precies duurt, verschilt per persoon.

Er bestaan geen speciale middelen om de afbraak van alcohol te versnellen. Ook slapen, douchen en water, cola of koffie drinken helpt niet om sneller alcohol af te breken. Dat betekent ook dat als je ’s avonds laat stevig drinkt, je de volgende ochtend vaak nog te veel alcohol in je bloed hebt om te mogen rijden.

Het is altijd beter om helemaal niet te drinken als je moet rijden. De kans op een ongeluk neemt al toe als je een klein beetje alcohol in je bloed hebt. Zoek dus naar alternatieven om veilig thuis te komen:

  • Regel een taxi, pak de trein of bus. Tip: zet ruim voordat de bus of trein gaat een wekker als herinnering.
  • Zorg dat je een Bob hebt of bent.
  • Laat je ophalen door een vriend of familielid die niet gedronken heeft.
  • Regel van tevoren al een slaapplaats als je weet dat je gaat drinken.