Alcohol

Alcohol en rijden: dit zijn de gevolgen

Alcohol drinken en autorijden: het is geen goede combinatie. De kans dat je een ongeluk krijgt, wordt al groter na één glas bier of wijn. Dat komt doordat:

 • je vermogen om afstanden in te schatten vermindert.
 • je reactiesnelheid vertraagt. Bij twee glazen duurt het 0,5 seconde langer voordat je op de rem trapt. De remweg wordt bij 80 kilometer per uur dan 11 meter langer.
 • je zelfkritiek vermindert. Je overschat je eigen kunnen en wordt overmoedig. Hierdoor neem je meer risico.
 • je blikveld versmalt. Hierdoor kijk je vooral recht vooruit en let je minder op verkeer van links en rechts.
 • je motoriek verslechtert. Hierdoor kun je bijvoorbeeld gaan slingeren.
 • Je meer risico’s gaat nemen omdat je jezelf overschat. Zoals het niet dragen van autogordels of te hard rijden.
 • je suf en slaperig kunt worden.

Het is dus beter om helemaal niet te drinken. Drink je toch, dan ben je al snel strafbaar. Als beginnend bestuurder ben je bijna altijd strafbaar als je meer dan één glas drinkt. Ben je geen beginnend bestuurder meer, dan is de grens ongeveer 2 glazen. Ga je met meer drank dan wettelijk is toegestaan achter het stuur zitten, dan kun je verschillende straffen krijgen:

 • Een boete, tot maximaal € 21.750.
 • Je kunt je rijbewijs kwijtraken, voor korte of langere tijd. En voor maximaal 5 jaar. Soms moet je opnieuw rijexamen doen.
 • In de zwaarste gevallen kun je een jaar gevangenisstraf krijgen.

Daarnaast moet je vaak ook nog verplicht een cursus doen bij het CBR, waarin je leert over de gevaren van alcohol in het verkeer en over veilig rijden. Of je moet je laten onderzoeken door een arts. Deze cursussen en onderzoeken betaal je zelf en kosten soms meer dan € 1.000.

Hoe groot is de pakkans?

Per maand houdt de politie ongeveer 1.000 mensen aan die te veel hebben gedronken. De politie controleert je als ze zien dat je onveilig rijdt, of afwijkend rijgedrag laat zien. Ze controleren ook alle bestuurders bij een ongeluk. En ze doen steekproeven.

Wat doet de politie, wat doet het OM en wat doet het CBR?

De politie controleert op de weg. Ze kunnen je vragen te stoppen om een blaastest te doen. Je krijgt dan een apparaat van de politie, waar je je adem in blaast. Lijkt het erop dat je meer hebt gedronken dan wettelijk is toegestaan? Dan kan de politie een paar dingen doen:

 • Ze kunnen een ademanalyse doen. Of ze dat doen, hangt af van het resultaat van de blaastest. De ademanalyse gebeurt vaak op het politiebureau. Heb je veel te veel gedronken? Dan kan de politie je rijbewijs innemen en mag je niet meer rijden.
 • Bij zware overtredingen licht de politie het Openbaar Ministerie (OM) in. Het OM bekijkt welke straf je krijgt. Dat kan een boete zijn. Of je mag een tijdje niet rijden. Of allebei. In het ergste geval vraagt het OM een rechter om je een gevangenisstraf te geven. Als je je rijbewijs nog niet zo lang hebt of als je vaker bent gepakt voor rijden onder invloed, zijn de straffen zwaarder.
 • Meestal stuurt de politie ook een bericht naar het CBR. Het CBR beoordeelt vervolgens of je weer veilig de weg op kunt. Het CBR kan bijvoorbeeld besluiten dat je een cursus over alcohol en verkeer moet volgen. Ook kan het CBR besluiten dat je je eerst moet laten onderzoeken door een arts. Dit staat los van de boete of straf die je hebt gekregen van het OM.

Hoe hoog zijn de boetes voor rijden onder invloed?

Wat voor boetes en straffen geeft het OM voor rijden met alcohol? En welke maatregelen kan het CBR opleggen? Dat hangt af van een aantal punten:

 • Hoeveel alcohol je hebt gedronken.
 • Of je ook nog drugs hebt gebruikt.
 • Hoelang je je rijbewijs hebt. Voor beginnende bestuurders gelden strengere regels.
 • Of je al vaker gepakt bent met alcohol of drugs op.
 • Of je een ongeluk hebt veroorzaakt. Als iemand gewond is geraakt of is overleden krijg je een zwaardere straf.

Boetes door het Openbaar Ministerie
Op de website Boetebase van het Openbaar Ministerie vind je de huidige boetebedragen.

Kosten voor cursus of onderzoek: tot ruim € 1.200
Als je aangehouden wordt voor rijden onder invloed, betaal je niet alleen een boete: je moet meestal ook een cursus volgen bij het CBR. Als je iets over de wettelijke grens zit, is dat de korte cursus over alcohol en verkeer (LEMA). Heb je meer gedronken, dan volg je de zwaardere cursus over alcohol en verkeer (EMA). En soms moet je meewerken aan een onderzoek naar je alcoholgebruik. De cursus of het onderzoek van het CBR betaal je zelf. De kosten hiervoor kunnen oplopen tot ruim € 1.200.

Kosten als je een ongeluk veroorzaakt
Veroorzaak je een ongeluk en heb je gedronken? Dan wordt de schade vaak niet vergoed door je verzekeraar. Je moet de kosten dan dus zelf betalen, geheel of gedeeltelijk. Deze kosten kunnen enorm oplopen.

Waarom zijn de regels strenger voor beginnend bestuurders?

Beginnende bestuurders veroorzaken meer ongelukken dan ervaren bestuurders. De overheid wil dit aantal ongelukken verminderen. Daarom is je rijbewijs de eerste 5 tot 7 jaar een beginnersrijbewijs. Mensen met een beginnersrijbewijs krijgen vaak zwaardere straffen en moeten eerder een cursus volgen bij het CBR. Je leest meer over het beginnersrijbewijs op de website van de Rijksoverheid.

Krijg ik een strafblad voor rijden onder invloed?

Ben je gepakt met te veel drank op achter het stuur? En heb je van het OM of de rechter een boete of een straf gekregen? Dan komt dit altijd op je strafblad terecht. Dat kan betekenen dat je later geen Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) krijgt voor beroepen die met het verkeer te maken hebben, bijvoorbeeld taxichauffeur. Je leest er meer over op de website van de Rijksoverheid.

Mag ik dronken fietsen?

Dronken fietsen mag niet. De politie kan je aanhouden en je kunt een boete krijgen. Dit geldt ook voor de scooter, bromfiets, Canta (of ander gehandicaptenvoertuig) of speedpedelec (een snelle elektrische fiets)? Je loopt bij deze voertuigen nog een extra risico: als je naast je scooter- of bromfietsrijbewijs nog een ander rijbewijs hebt, kan het CBR besluiten dat je een cursus of onderzoek moet doen. In het uiterste geval kun je dat rijbewijs zelfs kwijtraken.