Rijden met medicinale drugs
Wanneer je medicijnen gebruikt die op de drugslijst staan, dan gebruik je medicinale drugs. Autorijden en brommer rijden onder invloed van drugs is strafbaar. Dit geldt ook als je drugs gebruikt als medicijn. Medicijnen die onder medicinale drugs vallen, zijn:
- Amfetamines zoals dextro-amfetamine.
- Medicinale cannabis met tetrahydrocannabinol (THC) (op recept en uit de apotheek), zoals Bedrocan, Bedica, Bedrobinol, Bediol en cannabisolie. •Zware pijnstillers zoals morfine, codeïne, methadon, tramadol, oxycodon en fentanyl.
Mag ik autorijden als ik medicinale drugs gebruik?
Er zijn wettelijke limieten die bepalen hoeveel drugs je in je bloed mag hebben als je gaat rijden. Deze grenzen gelden ook voor medicinale drugs. Je hoeft niet veel te gebruiken om over deze grenzen te aan. Als je medicinale drugs gebruikt, is de kans groot dat je niet mag rijden.
Wettelijke limieten
- Amfetamines: 50 microgram per liter bloed.
- Cannabis (THC): 3 microgram thc per liter bloed.
- Morfine: 20 microgram per liter bloed.
- Gebruik je naast medicatie andere middelen, zoals slaap- of kalmeringsmiddelen, alcohol of drugs? Dan mag je niet rijden.
Op de pagina Hoelang blijven drugs in je bloed? lees je na hoeveel uur drugs uit je lichaam zijn.
Wat gebeurt er als ik aangehouden word?
Als je opvallend, afwijkend of gevaarlijk rijdt, kan de politie je vragen om een drugstest te doen. Tijdens de drugstest wordt er met een wattenstaafje speeksel uit je mond gehaald. Als hieruit blijkt dat je (medicinale) drugs hebt gebruikt, doe je een bloedtest op het politiebureau. Dit moet ook als je kan aantonen dat je de drugs gebruikt als medicijn. Het bloedonderzoek laat zien hoeveel (medicinale) drugs je hebt gebruikt.
De politie concludeert dat ik te veel medicinale drugs heb gebruikt. Wat zijn de gevolgen?
Als je meer medicinale drugs hebt gebruikt dan toegestaan, licht de politie het Openbaar Ministerie (OM) in. Bij het OM kun je een doktersverklaring of recept indienen om te laten zien dat je de drugs gebruikt als medicijn. Als de hoeveelheid drugs in je bloed overeenkomt met de hoeveelheid die in jouw recept staat, krijg je geen straf. Als er meer drugs in je bloed zitten dan wat je krijgt voorgeschreven in het recept, bepaalt het OM welke straf je krijgt. Dat kan een boete zijn, of je mag een periode niet rijden. Houd je dus altijd aan de hoeveelheid medicinale drugs die de arts je voorschrijft.
Meestal stuurt de politie ook een bericht naar het CBR als je bent aangehouden onder invloed van medicinale drugs. Het CBR is ervoor om te beoordelen of je weer veilig de weg op kunt. Het CBR kan bijvoorbeeld besluiten dat je een onderzoek moet doen. Dit bestaat uit een psychiatrisch onderzoek, lichamelijk onderzoek en urine- of bloedonderzoek. Het doel van het onderzoek: kijken of je veilig kunt rijden. Ook dan is het belangrijk dat je kunt aantonen dat je de drugs nam als medicijn en een recept hebt.
Informatie over rijden met medicijnen
Meer informatie over rijden met medicijnen lees je op de pagina Hoe kan ik rijden met medicijngebruik?. Gebruik je medicijnen voor ADHD of ADD? Kijk dan op de pagina Kan ik wel of niet rijden met medicijnen?.