Onderzoek

Onderzoek naar uw rijvaardigheid

Voor wie?

Bestuurders die zich onveilig hebben gedragen in het verkeer. Bijvoorbeeld door veel te langzaam te rijden op de snelweg. Of door slingerend rijgedrag. Of doordat zij belangrijke zaken niet hebben waargenomen.

Doel van het onderzoek

Als u zich bewust of onbewust onveilig gedraagt in het verkeer, brengt u niet alleen uzelf, maar ook andere weggebruikers in gevaar. We twijfelen er dan aan of u nog wel in staat bent om de voertuigen te besturen waarvoor u een rijbewijs heeft. Daarom moet u zich laten onderzoeken.Voordat wij een besluit nemen kunt u de keuze maken om vrijwillig afstand te doen van uw rijbewijs. Als u afstand doet van uw rijbewijs, nemen wij geen besluit. U hoeft dan u geen kosten te betalen en zich niet te laten onderzoeken.

Wie doet het onderzoek?

Een rijvaardigheidsadviseur van het CBR neemt het onderzoek af.

Wat kunt u verwachten?

Het onderzoek bestaat uit een theorietest en een praktijktest:

  • Theorietest: u krijgt vragen over foto’s van verkeerssituaties. We testen daarmee uw kennis op het gebied van het herkennen van verkeerstekens, aanwijzingen en toepassen van verkeersregels.
  • Praktijktest: u rijdt de test in het voertuig van de zwaarste categorie op uw rijbewijs. Tijdens de test kijken we naar uw algehele beheersing van het voertuig, uw verkeersgedrag en de omgang met andere weggebruikers. Door het toepassen van de verkeersregels en het reageren op borden, aanwijzingen en ander verkeer toetsen wij of u veilig en zelfstandig aan het verkeer kunt deelnemen.

Voor het onderzoek moet u zelf een voertuig meenemen. Dit moet een lesvoertuig zijn. U kunt een lesvoertuig huren bij rijscholen. Op onze rijschoolzoeker vindt u snel een rijschool bij u in de buurt. De kosten betaalt u zelf.

Hoe lang duurt het onderzoek?

  • Voor bromfiets en brommobiel: 2 x 60 minuten
  • Voor andere voertuigen: 2 x 70 minuten

Officiële naam

Onderzoek naar de rijvaardigheid

feedback