Onderzoek

Onderzoek naar uw drugsgebruik

Voor wie?

Bestuurders die zijn aangehouden of staande gehouden terwijl zij onder invloed waren van drugs. Of bestuurders van wie het vermoeden bestaat dat zij verslaafd zijn aan drugs.

Doel van het onderzoek

Wie onder invloed van drugs aan het verkeer deelneemt, brengt de verkeersveiligheid in gevaar. Als u bent aangehouden of staande gehouden onder invloed van drugs, kan er sprake zijn van probleemgebruik. We twijfelen er dan aan of het nog wel veilig is dat u een rijbewijs heeft en aan het verkeer deelneemt. Daarom moet u zich laten onderzoeken.

Wie doet het onderzoek?

Het onderzoek gebeurt door een onafhankelijk psychiater. Deze wordt soms geholpen door een arts of psycholoog die onder verantwoordelijkheid van een psychiater een deel van het onderzoek doet.

Wat kunt u verwachten?

Het onderzoek bestaat uit verschillende onderdelen:

  • Psychiatrisch onderzoek: u krijgt onder andere vragen over uw drugsgebruik, en over uw persoonlijke omstandigheden.
  • Lichamelijk onderzoek: de arts let op lichamelijke aanwijzingen voor drugsgebruik. Het kan zijn dat u zich gedeeltelijk moet uitkleden voor dit onderzoek.
  • Urineonderzoek: uw urine wordt onderzocht, omdat dit informatie kan geven over uw drugsgebruik. In Bloed- en/of urineonderzoek kies het juiste laboratorium, zie download link onder, kunt u opzoeken bij welke laboratoria u terecht kunt voor een urineonderzoek.

  • Bloedonderzoek: soms beslist de arts dat ook uw bloed moet worden onderzocht. In dat geval kunt u een laboratorium kiezen waar zowel bloed- als urineonderzoek verricht wordt.

De arts kan voor informatie over uw medische situatie contact opnemen met uw behandelend arts.

Officiële naam

Onderzoek naar de rijgeschiktheid

feedback