Onderzoek

Onderzoek naar uw alcoholgebruik

Voor wie?

  • Beginnend bestuurder: aangehouden met een alcoholgehalte van 570 µg/l (1,3 ‰) of meer.
  • Ervaren bestuurder: aangehouden met een alcoholgehalte van 785 µg/l (1,8‰) of meer.
  • Beginnend bestuurder, in de laatste 5 jaar minstens 3 keer aangehouden met alcohol op, waarvan minstens 1 keer met een gehalte van 88 µg/l (0,2‰) of meer. Of waarbij minstens 1 keer is geweigerd mee te werken aan een alcoholcontrole.
  • Ervaren bestuurder, in de laatste 5 jaar minstens 3 keer aangehouden met alcohol op, waarvan minstens 1 keer met een gehalte boven 220 µg/l (0,5‰). Of waarbij minstens 1 keer is geweigerd mee te werken aan een alcoholcontrole.

Doel van het onderzoek

Wie onder invloed van alcohol aan het verkeer deelneemt, brengt de verkeersveiligheid in gevaar. Als u bent aangehouden met een te hoog alcoholgehalte, kan er sprake zijn van probleemgebruik. We twijfelen er dan aan of het nog wel veilig is dat u een rijbewijs heeft en aan het verkeer deelneemt. Daarom moet u zich laten onderzoeken.

Wie doet het onderzoek?

Het onderzoek gebeurt door een onafhankelijk psychiater. Deze wordt soms geholpen door een arts of psycholoog die onder verantwoordelijkheid van een psychiater een deel van het onderzoek doet.

Wat kunt u verwachten?

Het onderzoek bestaat uit verschillende onderdelen:

  • Psychiatrisch onderzoek: u krijgt onder andere vragen over uw alcoholgebruik en uw persoonlijke omstandigheden.
  • Lichamelijk onderzoek: de arts let op lichamelijke aanwijzingen voor overmatig alcoholgebruik. Het kan zijn dat u zich gedeeltelijk moet uitkleden voor dit onderzoek.
  • Bloedonderzoek: uw bloed wordt onderzocht. Dit geeft informatie over uw alcoholgebruik. Vaak moet u een paar weken voor het onderzoek uw bloed laten prikken. Dat leest u in de brief die u van ons ontvangt. In Bloed- en/of urineonderzoek kies het juiste laboratorium, zie download link onder, kunt u opzoeken bij welke laboratoria u terecht kunt voor een bloedonderzoek. Urineonderzoek: soms beslist de arts dat ook uw urine moet worden onderzocht. In dat geval kunt u een laboratorium kiezen waar zowel bloed- als urineonderzoek verricht wordt.

  • Urinetest: soms zal de arts ook uw urine willen testen.

De arts kan voor informatie over uw medische situatie contact opnemen met uw behandelend arts.

Officiële naam

Onderzoek naar de rijgeschiktheid

feedback