Mijn rijbewijs is ingevorderd, wat nu?

Waarom krijg ik te maken met het Openbaar Ministerie én met het CBR?

Als u bent aangehouden door de politie met alcohol of drugs op of omdat u onveilig reed, kunt u te maken krijgen met het Openbaar Ministerie (OM) en het CBR. Soms twijfelt de politie vanwege uw medische situatie of u wel veilig aan het verkeer kunt deelnemen. Ook dan stuurt de politie een bericht naar het CBR.

Als u de verkeersregels overtreedt, kan u van het OM of de rechter een boete krijgen. En soms krijgt u ook een rijontzegging. Dit betekent dat u tijdelijk niet mag rijden. In deze procedure krijgt u te maken met het strafrecht, omdat u de wet heeft overtreden.

In de meeste situaties stuurt de politie een bericht door aan het CBR. Zodra het CBR informatie ontvangt van de politie, beoordelen wij of u veilig de weg op kunt. In deze procedure krijgt u te maken met het bestuursrecht, de mededelingenprocedure (voorheen vorderingsprocedure). Het doel is herhaling van bijvoorbeeld rijden onder invloed of veel te hard rijden in de toekomst te voorkomen. We beoordelen de informatie van de politie en nodigen u dan uit voor een cursus of onderzoek. De kosten hiervoor betaalt u zelf. Deze liggen tussen de € 600 en € 1200. Als u niet meewerkt aan de cursus of het onderzoek, wordt uw rijbewijs ongeldig. U mag dan niet meer rijden.

Als u bent aangehouden, kan het dus voorkomen dat u naast een boete en/of een rijontzegging van de rechter of het OM ook bericht krijgt van het CBR dat u moet meewerken aan een cursus of onderzoek.