Mijn rijbewijs is ingevorderd, wat nu?

Hoe en wanneer krijg ik mijn rijbewijs terug?

Als uw rijbewijs is ingenomen, wilt u natuurlijk weten hoe u uw rijbewijs terugkrijgt. Als de politie uw rijbewijs invordert, doet zij een melding bij het CBR. Zodra het CBR informatie ontvangt van de politie, gaan wij beoordelen of u veilig de weg op kunt.

Wij besluiten dan of u een cursus of onderzoek moet doen. Moet u meedoen aan een onderzoek? Dan kan het CBR besluiten dat u tijdelijk niet mag rijden. Dan schorsen wij uw rijbewijs.

Wanneer krijg ik mijn rijbewijs terug?

Wanneer de politie uw rijbewijs heeft ingenomen, wilt u natuurlijk weten wanneer u uw rijbewijs weer terugkrijgt. Zeker als u uw rijbewijs nodig hebt, bijvoorbeeld voor uw werk. U mag niet rijden tot u bericht van het CBR krijgt welke cursus of onderzoek u moet doen.

Als u moet meedoen aan een onderzoek, dan mag u vaak niet rijden tot u het onderzoek heeft gedaan en hieruit blijkt dat u rijgeschikt of rijvaardig bent. Heeft het CBR besloten dat u een cursus moet volgen, dan mag u direct weer rijden en sturen wij u uw rijbewijs terug.

Hoe krijg ik mijn rijbewijs terug?

Nadat het onderzoek is afgerond, neemt het CBR een besluit over de geldigheid van uw rijbewijs. Staat in het besluit dat u rijgeschikt of rijvaardig bent, dan blijft uw rijbewijs geldig. Was uw rijbewijs ongeldig? Stuur dan uw oude ongeldige rijbewijs op naar het CBR. Daarna kunt u een nieuw rijbewijs aanvragen bij de gemeente.

Ik ben vaker aangehouden door de politie, wat nu?

Voor mensen die vaker de fout in gaan, zijn de regels strenger. Er is grote kans dat uw rijbewijs helemaal ongeldig wordt. Dit heet de ‘recidiveregeling’.

Ik heb een rijontzegging, wat betekent dit?

Soms bepaalt de rechter of het OM dat u tijdelijk niet mag rijden. Bijvoorbeeld omdat u met drank of drugs op achter het stuur zat. Of omdat u veel te hard reed. U krijgt dan een rijontzegging. Een rijontzegging kan een paar dagen duren, maar ook een paar weken en soms zelfs maanden. De rijontzegging staat los van de beslissing van het CBR.