Drugs in het verkeer

Onderzoek naar uw drugsgebruik

Waarom een onderzoek naar uw drugsgebruik?

Als u bent aangehouden onder invloed van drugs óf u heeft geweigerd mee te werken aan een bloedonderzoek van de politie, moet u meewerken aan een onderzoek naar uw drugsgebruik. Het doel van het onderzoek is om te kijken of u rijgeschikt bent. Zodat u alleen de weg op gaat als dit veilig is voor uzelf en uw medeweggebruikers. Want rijden onder invloed van drugs is levensgevaarlijk.

Voor wie is het onderzoek?

Bestuurders die voor het eerst worden aangehouden onder invloed van drugs, moeten een cursus drugs en verkeer (EMD) volgen. Dit geldt ook voor bestuurders die hebben geweigerd om mee te werken aan een bloedonderzoek van de politie. Bestuurders die de afgelopen vijf jaar eerder zijn aangehouden voor het rijden onder invloed van drugs, wordt een onderzoek naar het drugsgebruik opgelegd. Daarna moeten zij waarschijnlijk alsnog de cursus drugs en verkeer volgen.

Als u vaker de fout in gaat

Voor mensen die vaker de fout in gaan, zijn de regels strenger. Er is grote kans dat uw rijbewijs helemaal ongeldig wordt. Dit heet de ‘recidiveregeling’.

Hoe gaat het onderzoek naar mijn drugsgebruik?

Met het onderzoek kijkt het CBR of er sprake is van drugsmisbruik. Het onderzoek bestaat uit drie verschillende onderdelen.

  • Psychiatrisch onderzoek: een psychiater stelt u vragen.
  • Lichamelijk onderzoek: de arts kijkt of er lichamelijke aanwijzingen zijn voor drugsgebruik.
  • Laboratoriumonderzoek: afhankelijk van de drugs waar u op getest moet worden wordt er urine- en/of drugsonderzoek verricht bij de specialist of wordt u hiervoor doorgestuurd naar een laboratorium.

Soms moet u ook meewerken aan een bloedonderzoek.

Is het onderzoek verplicht?

Het onderzoek naar uw drugsgebruik is verplicht als u een brief van het CBR heeft gekregen om mee te werken aan het onderzoek. Met het onderzoek beoordeelt het CBR of u geschikt bent om te rijden. Als u niet meewerkt, wordt uw rijbewijs ongeldig verklaard.

Mag ik blijven rijden tijdens het onderzoek?

Soms besluiten wij dat u direct niet meer mag rijden. U mag dan niet rijden tot u het onderzoek heeft gedaan en geschikt bent om te rijden Wij schorsen dan de geldigheid van uw rijbewijs. Soms bepaalt de rechter of het OM dat u tijdelijk niet mag rijden. U krijgt dan een rijontzegging.

Wie doet het onderzoek?

Een onafhankelijke psychiater doet het onderzoek. Hij of zij maakt een rapport en stuurt dit naar het CBR. Het CBR bepaalt vervolgens of u weer veilig aan het verkeer kunt deelnemen.

Belangrijk om te weten: voordat de psychiater het rapport naar het CBR stuurt, heeft u het recht dit rapport te lezen. Als er volgens u feitelijke onjuistheden in staan, dan kunt u dit laten weten aan de psychiater. Feitelijke onjuistheden zijn bijvoorbeeld verkeerde adresgegevens of een fout in uw geboortedatum.

Wat zijn de kosten van het onderzoek naar mijn drugsgebruik?

De kosten van het onderzoek naar uw drugsgebruik betaalt u zelf en bestaat uit twee delen. De vaste kosten voor het opleggen van het onderzoek (opleggingskosten) en de kosten voor het onderzoek zelf (uitvoeringskosten). U ontvangt de facturen voor de opleggingskosten en uitvoeringskosten per post. Hierin staat hoe en wanneer u kunt betalen.

U betaalt:

€ 433,00 opleggingskosten
€ 882,00 uitvoeringskosten

Ik wil het onderzoek in termijnen betalen, kan dat?

Kunt u het onderzoek niet in een keer betalen? Geen probleem. U kunt een betalingsregeling aanvragen. Dan mag u de uitvoeringskosten in termijnen betalen. Vraag de betalingsregeling aan binnen 3 weken nadat u de factuur voor de uitvoeringskosten heeft ontvangen.

Let op: de opleggingskosten moeten direct worden betaald, anders wordt uw rijbewijs ongeldig verklaard en wordt een incassobureau ingeschakeld. Deze kosten moet u ook betalen.

Hoe vraag ik een betalingsregeling aan?

Wilt u een betalingsregeling aanvragen? Dit kunt u eenvoudig online regelen via Mijn CBR. U kunt ook onze Klantenservice bellen op 088 227 77 00 (kies optie 4 in het keuzemenu). Vertel dat u het onderzoek in termijnen wilt betalen. Of vul het contactformulier in op onze website.

Ik kan het onderzoek ook met een betalingsregeling niet betalen, wat nu?

Kunt u de kosten voor het onderzoek nu niet betalen? Dan kunt u ook besluiten om het onderzoek later te doen. U heeft dan tijd om te sparen voor het onderzoek. Als u vervolgens binnen drie jaar het onderzoek doet en u rijgeschikt bent, kunt u een nieuw rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Let op; de opleggingskosten moeten wel direct worden betaald.

Belangrijk om te weten: Als u het onderzoek niet betaalt, wordt uw rijbewijs ongeldig. Dit betekent dat u niet mag rijden tot u het onderzoek heeft gedaan en u geschikt bent om te rijden.

Hoe gaat het verder?

Als u beide facturen heeft betaald, krijgt u binnen vier weken een verwijzing van het CBR. In deze verwijzing staat naar welke psychiater u moet.

Ik kan niet naar het onderzoek komen. Wat moet ik doen?

Soms zijn er goede redenen waardoor u niet naar de afspraak kunt komen. Bijvoorbeeld omdat u ziek bent of een begrafenis heeft. Neem in dat geval altijd contact op met het CBR. U kunt ons bellen via 088 227 7700 (kies optie 4 in het keuzemenu). We kunnen u vragen om bewijs, bijvoorbeeld een doktersverklaring. U kunt de psychiater bellen om een nieuwe afspraak te maken.

Belangrijk om te weten: komt u te laat voor de afspraak of komt u niet opdagen? Dan kunt u het onderzoek niet doen. Uw rijbewijs wordt ongeldig. Dit betekent dat u niet mag rijden tot u het onderzoek heeft gedaan en u geschikt bent om te rijden.

Wanneer krijg ik de uitslag van het onderzoek naar mijn drugsgebruik?

Na het onderzoek maakt de psychiater binnen acht weken een rapport en stuurt dit naar het CBR. Het CBR stuurt u meestal binnen vier weken een brief met de uitslag van het onderzoek. Maar soms hebben we meer tijd nodig en kan het langer duren.

Wat kan de uitslag van het onderzoek naar mijn drugsgebruik zijn?

Het CBR bepaalt op basis van het onderzoek van de psychiater of u rijgeschikt bent. Er zijn twee uitslagen mogelijk:

  1. U bent rijgeschikt. U mag blijven rijden of u krijgt uw rijbewijs terug. Was uw rijbewijs ongeldig, dan mag u nu een nieuw rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Vanaf 1 april 2023 moet u na het onderzoek waarschijnlijk ook nog een cursus drugs en verkeer volgen.
  2. U bent niet rijgeschikt. Uw rijbewijs wordt ongeldig en u mag niet meer rijden. Als u in de toekomst weer een rijbewijs wilt, moet u een Gezondheidsverklaring invullen. We onderzoeken dan of u rijgeschikt bent. U hoeft niet opnieuw rijexamen te doen.

Ik ben niet rijgeschikt, waarom mag ik niet rijden?

Het is belangrijk dat u controle krijgt over uw drugsgebruik om weer veilig de weg op te kunnen. Daarom mag u nu niet rijden. U bepaalt natuurlijk zelf of u drugs gebruikt of niet. Maar om uw rijbewijs terug te krijgen, moet u uw drugsgebruik onder controle hebben. En minimaal een jaar gestopt zijn met het drugsmisbruik.

Ik ben niet rijgeschikt, hoe krijg ik mijn rijbewijs terug?

Als u de Gezondheidsverklaring invult, onderzoeken wij of uw problemen met uw drugsgebruik zijn opgelost. Als dat zo is, bent u rijgeschikt. U mag dan een nieuw rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Het kan zijn dat uw rijbewijs korter geldig is dan u gewend bent. Bijvoorbeeld 1, 3 of 5 jaar. Wij onderzoeken dan regelmatig of u veilig de weg op kunt.

Mijn rijbewijs is ongeldig verklaard, mag ik mijn bromfietsrijbewijs houden?

In sommige situaties mag u wel uw bromfietsrijbewijs (AM) houden. Dit staat in de brief die u krijgt van het CBR. Mag u uw bromfietsrijbewijs houden? Dan stuurt u eerst uw oude ongeldige rijbewijs op naar het CBR. Daarna kunt u uw brommerrijbewijs aanvragen bij de gemeente. U betaalt wel zelf de kosten voor dit nieuwe rijbewijs.

Ik ben het er niet mee eens dat ik het onderzoek moet doen. Kan ik bezwaar maken?

U kunt bij het CBR bezwaar maken door het bezwaarformulier in te vullen en naar ons op te sturen. Zolang wij uw bezwaar behandelen, verandert ons besluit niet. Lees meer over Bezwaar maken.

Als u meer wilt weten

Heeft u vragen? Dan kunt u contact opnemen met het CBR.

feedback